DUGO NIJE BILO OVAKO...

PRED NAMA JE NEKOLIKO VRLO TOPLIH TJEDANA 'Ovaj rujan bit će po mnogočemu ekstremniji od kolovoza'

 CROPIX

Za razliku od kolovoza, koji je neke razočarao, posebice ljubitelje vrućine, rujan sve više potvrđuje mnogobrojna očekivanja i prognoze.

Srednja temperatura zraka prve trećine rujna u većini je Hrvatske viša od prosječne za tih prvih deset dana za 2 do 4 °C. Pritom je ponegdje, kao primjerice u Rijeci i Splitu, dosadašnji dio mjeseca topao kao rijetko koji do sada. Broj vrućih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom, u prvom rujanskome desetodnevlju u Rijeci je do sada izjednačen s rekordnih 6, zabilježenih 1948. i 1973. godine, u kojoj je jedino srednja najviša dnevna temperatura zraka prvih deset dana rujna bila viša nego ove godine. Tada 30,1 °C, a ove godine 29,4 °C, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

I srednja najniža temperatura je pri vrhu popisa najviših, ne samo u Rijeci, nego i u Zagrebu. Još više u Splitu, gdje je viša u znanoj povijesti mjerenja bila samo 1987. i 2011. godine.

Slijedom toga, a i prilično postojanih prognoza za sljedeće tjedne, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će ovaj rujan biti relativno topao mjesec, štoviše, u usporedbi s ostalim devetim mjesecima po mnogočemu ekstremniji nego što je kolovoz bio u usporedbi s osmim mjesecima.

A uspješnost prognoze iznadprosječne topline, gdjegod čak i vrućine, sljedećih dana diljem je Hrvatske neprijeporna, što se ne može reći za prognozu oborine, koje već tijekom nedjelje ponegdje može, ali i ne mora biti. Kao i prošlih dana, piše Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 15:41