PASJE VRUĆINE

Pred nama je pakleni tjedan, temperature idu i do 38 stupnjeva, DHMZ izdao brojna upozorenja

Vrućine će trajati sve do petka, a temperature u nekim krajevima mogu ići i do 37 stupnjeva
Ilustracija
 Damjan Tadic/Cropix

S današnjim kalendarskim dolaskom ljeta, Hrvatska se suočava s prvim toplinskim valom ove godine. Razlog je pritjecanje vrlo toplog zraka po visini s juga i jugozapada, odnosno iz sjeverne Afrike. Temperatura će idućih dana još više rasti, zbog čega će ovaj tjedan obilježiti vrući i vrlo vrući dani te tople noći i jutra. Toplinski val potrajat će vjerojatno do petka, a možda i do kraja ovog tjedna, s temperaturama iznad 35, moguće čak i do 38 Celzijevih stupnjeva.

Tijekom toplinskog vala važno je izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a to se upozorenje posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe i osobe narušenog zdravlja. Također, preporučuje se redovit unos tekućine, ali ne i alkohola te pića s mnogo kofeina i šećera. Valja izbjegavati i tešku te jako začinjenu hranu.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Upozorenje je na snazi od 20. lipnja, za zagrebačko i karlovačko područje. Očekuje se maksimalna temperatura 33-35 °C, a minimalna temperatura od 18 do 21 °C. Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.

Donosimo savjete Nastavnog zavoda "Andrija Štampar" o tome kako preživjeti prve vrućine. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža. Ako imate uređaj za rashlađivanje, zatvorite vrata i prozore. Važno je piti dovoljno tekućine, ali ne naglo. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:26