SRAMOTA

PREDATORI NE BIRAJU SREDSTVA DA BI SE DOMOGLI NEKRETNINA Lešinari otimaju stanove i kuće umirovljenicima. Možda nije moralno, ali je po zakonu

Ilustrativna arhivska fotografija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Država je institutom ugovora o dosmrtnom uzdržavanju potaknula razvoj industrije lešinarstva i zlouporabe starijih osoba, tvrde umirovljenici.

Dodaju da je hrvatski sustav socijalne skrbi za starije osobe manjkav te da sve više starijih osoba zbog nemogućnosti samostalnog života biva namamljeno od uzdržavatelja, dajući im svoju imovinu u zamjenu za njegu i brigu u posljednjim godinama njihova života, piše Glas Slavonije.

- Sve češće možemo pročitati tužnu priču o starijoj osobi koju su prevarile osobe s kojima je potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, odnosno nisu ispunile ugovorne obveze, već su osobu izbacili na ulicu ili u nekakav drugi smještaj, a njezinu imovinu rasprodali. Iako se uzdržavatelji nisu pridržavali ugovora, starije osobe rijetko dobivaju sudske postupke, ako se uopće odluče za njih zbog troška, uzrujavanja i predugog trajanja na hrvatskim sudovima - ističu u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH).

Upravo zbog toga je SUH pokrenuo provjeru koliko osoba i pod kojim uvjetima u oglasima nudi uzdržavanje starijim osobama.

- Ostali smo šokirani brojem takvih ponuda u oglasnicima i forumima. Možda je najtužniji primjer na jednom forumu, gdje je mlađi “poduzetnik” pokrenuo temu “Kako do nekretnina na alternativni način?” Naime, kako je napisao, zanima ga kako može doći nekretnine, a da ne mora na to trošiti svoju zaradu ili podizati kredit.

Velik dio drugih korisnika predložio mu je sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju sa starijom osobom, uz komentare - “Legalno je, znam za dosta takvih slučajeva”, “Kaj, pa skrbiš za bakicu godinu, dvije dok ne umre i ostane ti stan”, “Legalno možeš i više takvih ugovora sklopiti, isplati se”..., pišu umirovljenici SUH-a u svome glasilu.

Na poznatim hrvatskim oglasnicima, uvjerili smo se, velik je broj oglasa u kojima se nudi skrb za stariju osobu u zamjenu za nekretninu. “Nudim skrb za stariju gospođu bez obitelji u zamjenu za nekretninu”, “Doživotno uzdržavanje za samca ili nepokretni par nudim u obiteljskoj kući na selu” i slični oglasi svakodnevno se pojavljuju na internetu. Iza većine njih stoje obični predatori.

- Nazvali smo nekoliko oglasa, a odlučili smo se i na objavu oglasa u kojem prividno tražimo osobu koja će se skrbiti o 82-godišnoj baki u zamjenu za nekretninu u Splitu. U dva dana javilo nam se više od 60 osoba koje su bile zainteresirane za skrb o baki. Većina njih je bila sprema na preseljenje u Split, dok je i velik broj osoba nudio preseljenje bake u drugi dio Hrvatske. Naravno, interesiralo ih je i je li baka bolesna, pokretna, kakva njega bi joj trebala te, naravno - o kakvoj je nekretnini riječ. Na sve upite smo odgovorili kako bi baka rado ostala u svom stranu te kako bi se potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem bi se specificirali detalji skrbi, tj. kako bi baki trebalo pomoći oko kućanskih poslova, izlazaka, plaćanja troškova stanovanja i hrane i popravaka u kući, s tim da njezina mala mirovina njoj ostaje na raspolaganju, kao svojevrsni džeparac. Ljudi koji su nam se javljali na upite različitih su profila.

Od profesionalnih njegovatelja koji su pred mirovinom i žele nastaviti raditi i koji su nam u sklopu upita poslali reference, osobne podatke i slično, do osoba koje jednostavno traže mjesto za život, a u dosta slučajeva riječ je o obiteljima gdje su roditelji nezaposleni i bez iskustva za skrb o starijoj osobi. Povratni odgovor smo dobili od njih 40, s tim da je polovina odustala jer u pitanju nije potpisivanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ili zato što smo inzistirali da baka ostane u svom stanu do kraja života. Uvjeravali su nas kako je bolje da je u domu za starije, najčešće su navodili državne domove kao najbolje rješenje, ali nam nisu htjeli odgovoriti što bi učinili sa stanom dok bi baka bila u domu. No, i tu vrijedi jednostavna shema: baku u dom, a stan u najam, pa time plaćate dom i za koju godinicu eto vam nove nekretnine. Ili desetak nekretnina - upozoravaju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

U sklopu ovoga umirovljeničkog istraživanja profila osoba koje nude skrb o starijima posve je jasna postala jedna stvar - ne smije se generalizirati i reći da su sve ponude za skrb o starijoj osobi lešinarenje i pokušaj manipulacije kako bi se na lak način došlo u posjed nekretnine. No, isto tako ne treba ni kriti istinu da je većina ponuda zapravo takva.

- Pojedinci su se odmah raspitivali o veličini nekretnine, je li u pitanju stan ili kuća te u kojem dijelu grada se nalazi. Kada smo toj polovini zainteresiranih odgovorili kako prije ikakvog sklapanja ugovora želimo informaciju imaju li već potpisane ugovore o uzdržavanju s drugim osobama, bilo dosmrtnom ili doživotnom, komunikacija je gotovo sa svima prestala. Točnije, samo su dvije gospođe bile zainteresirane za daljnje dogovore. Njima smo objasnili da je u pitanju naše istraživanje za Glas umirovljenika koje smo odlučili provesti zbog velikog broja prijevara s kojima se starije osobe suočavaju - zaključuju u SUH-u, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2022 23:57