AFERA SOFTVER

Predložena smjena uhićenog šefa moćne agencije. Otkrivamo tko mu je tijekom karijere bio vjetar u leđa

U veljači 2016. postao je savjetnik ministra Tolušića, a u travnju postaje ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje

Tomislav Tolušić i Tomislav Petric

 Niksa Duper/Cropix

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj Agencije za fondove EU Tomislav Petric, HDZ-ovci uhićeni u aferi softver, uskoro bi mogli biti izbačeni iz stranke. HDZ-ovci kažu da, prema njihovu Statutu, stegovni postupak protiv Žalac treba pokrenuti Predsjedništvo stranke koje svoj prijedlog upućuje na Visoki časni sud.

- Taj je potez na Predsjedništvu s obzirom na to da je ona članica tog tijela. Da nije na toj funkciji, pokretanje stegovnog postupka bilo bi na njezinu, vinkovačkom HDZ-a. Nije isključeno ni da Žalac, kako to biva u sličnim situacijama, sama zatraži isključenje da "ne šteti ugledu stranke" - rekao je jedan član HDZ-a.

Petric, za razliku od Žalac, u HDZ-u nije imao nikakvu značajniju funkciju.

- Bio je običan član, možda je neko vrijeme bio u Županijskom odboru, a njegovo brzo napredovanje u karijeri u HDZ-u pripisuju njegovu dobrom odnosu s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, ali i s još nekim poznatim HDZ-ovcima iz tog kraja, poput Ivice Kirina. Koliko znam, Tolušić i Petric su dugogodišnji prijatelji i kumovi - kazao je jedan član stranke. HDZ-ovac iz tamošnjeg županijskog ogranka, pak, Petrica opisuje kao mirnog i povučenog te ističe da ga nisu pratili nikakvi ekscesi.

- Petric je bio na čelu Razvojne agencije Vidra Virovitičko-podravske županije gdje mu je radila i supruga, godinama se bavio fondovima, a onda ga je Tolušić povukao u Zagreb gdje mu je neko kraće vrijeme bio savjetnik - kaže naš sugovornik.

Dodaje da je 16. kolovoza ove godine Petric od Kirina dobio Zlatnu plaketu grada Virovitice za izniman doprinos u razvoju gospodarstva i provedbi projekata. U odluci o dodjeli te nagrade stoji i Petricova biografija u kojoj se, među ostalim, detaljno navode njegovi uspjesi.

Rođen je 1981. u Osijeku gdje je završio Poljoprivredni fakultet, a 2007. zaposlio se na mjestu višeg savjetnika za projekte EU u Osječko-baranjskoj županiji. Tamo je ostao do 2013., a u međuvremenu je završio stručno usavršavanje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. U Viroviticu se preselio 2013. i zaposlio na radnom mjestu višeg savjetnika za projekte EU u toj županiji. U rujnu 2014. postao je zamjenik ravnatelja Razvojne agencije Vidra, a samo dva mjeseca poslije i ravnatelj.

U veljači 2016. postao je savjetnik tadašnjeg ministra Tolušića, a u travnju postaje ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, odnosno SAFU-a. Drugi mandat ravnatelja SAFU-a dobio je u travnju prošle godine. U obrazloženju nagrade navodi se i kako se "uz nesebičnu potporu ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica razvija i grad Virovitica, a samim time i Virovitičko-podravska županija, te uspješno prijavljuju i provode projekti...".

Petric se nakon preseljenja u Zagreb aktivirao i u zagrebačkom HDZ-u, a na unutarstranačkim izborima izabran je za predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a Blato.

Upravno vijeće SAFU-a predložilo smjenu Petrica

Upravno vijeće Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) predložilo je smjenu ravnatelja Tomislava Petrica koji je uhićen u aferi Softver.

"Na današnjoj sjednici Upravno vijeće donijelo je odluku kako će prijedlog za razrješenjem ravnatelja Tomislava Petrica, zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti, biti upućen na Vladu RH. Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) vodit će Josipa Herceg - Zeba, zamjenica ravnatelja.

SAFU je javna institucija koja u sustavu upravljanja, korištenja i kontrole Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova) ima ulogu jednog od Posredničkih tijela razine 2 (PT2) u dijelu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te je nadležna za provjeru izvršenja ugovornih obaveza korisnika bespovratnih sredstava te za kontrolu prihvatljivosti izdataka koji se sufinanciraju sredstvima EU temeljem potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Nažalost, u medijskom prostoru pojavljuje se mnoštvo neprovjerenih informacija, uništavajući tako povjerenje koje naši korisnici imaju u SAFU. Svjesni smo specifičnosti tematike i procedura koje nisu poznate široj javnosti, no SAFU kao institucija i dalje nastavlja s obavljanjem svojih djelatnosti i zadataka na profesionalan način jer svatko od zaposlenika stručno obavlja svoj posao i nastavit će ga stručno obavljati, bez zastoja u funkcioniranju.

Sve dok su postupci nadležnih tijela u tijeku, ne možemo davati detaljne informacije, osim kako je predmetna nabava projekta „Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem“ u 2020. godini bila predmetom kontrole od strane SAFU-a (navedeno podrazumijeva provjeru je li postupak nabave proveden u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom), temeljem koje su utvrđene nepravilnosti u dijelu potencijalnog propusta utvrđivanja sukladnosti odabrane ponude s traženim tehničkim specifikacijama te nedostatnog revizijskog traga u pregledu i ocjeni ponuda. Za predmetnu je nabavu SAFU 29. rujna 2020. godine donio Odluku o utvrđenim nepravilnostima u kojoj je odredio financijsku korekciju od 25% prihvatljive vrijednosti ugovorenog iznosa nabave, što iznosi 4.059.687,50 kuna vrijednosti predmetnog Ugovora", stoji u priopćenju SAFU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:45