HLS OPET U ‘IGRI‘

Predložene dopune zakona koje će omogućiti reprezentativnost liječničkog sindikata

HLS devet godina nije sudjelovao u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaćama liječnika jer nije imao dovoljan broj članova

Renata Čulinović Čaić, predsjednica HLS-a

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Ministarstvo zdravstva uputilo je u e-savjetovanje prijedlog dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti člankom koji bi trebao omogućiti Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) sudjelovanje u kolektivnim pregovorima.

HLS proteklih devet godina nije mogao sudjelovati u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaćama liječnika jer nije imao dovoljan broj članova, koji je propisan Zakonom o reprezentativnosti.

Na temelju tog zakona u pregovorima za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja mogli su sudjelovati samo sindikati koji su imali "najmanje 20 posto članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvu".

Beroševo ministarstvo to sad mijenja i kroz dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti definira da će se "reprezentativnim sindikatom smatrati sindikat koji ima najmanje dvadeset posto članova liječnika od ukupnog broja liječnika zaposlenih u ustanovama u području pregovora".

"Ovime bi trebalo riješiti pravo liječnika na pregovaranje za svoje plaće i uvjete rada, što im je oduzeto prije devet godina", rekla je Hini predsjednica HLS-a, Renata Čulinović Čaić.

Podsjeća kako su ta prava liječnicima ukinuta izmjenama Zakona o reprezentativnosti u vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

Problem treba riješiti do početka pregovora o granskom kolektivnom ugovoru

HLS, koji ima 3500 članova, po Zakonu o reprezentativnosti nije mogao sudjelovati u kolektivnim pregovorima jer nisu zadovoljavali uvjet o 20 posto članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvu. Sad Beroševo ministarstvo preko drugog zakona vraća HLS "u igru".

Svejedno je, kaže Čulinović Čaić, po kojem zakonu, uredbi ili pravilniku će se riješiti problem reprezentativnosti liječnika, važno je samo da se riješi do početka pregovora o granskom kolektivnom ugovoru, koji počinju 31. listopada.

"Ovako dalje ne ide, zato je sad kroz poseban članak Zakona o zdravstvenoj zaštiti pokrenuto rješavanje pitanja reprezentativnosti liječnika i prava pregovaranja za radne uvjete i plaću", istaknula je.

Javna rasprava traje do 14. rujna. U prijedlogu Ministarstvo predlaže hitnu proceduru kako bi se što je prije osiguralo da liječnici ostvare reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 08:03