JAVNA RASPRAVA

Predloženo da se obrtnicima smanji članarina u Hrvatskoj obrtničkoj komori

Ministarstvo gospodarstva poslalo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj obrtničkoj komori
Obrtnički sajam u Osijeku
 Vlado Kos/Cropix

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poslalo je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), kojim se predlaže smanjenje članarina obrtnicima i regulira osnivanje Majstorske škole.

Predlaže se vezanje iznosa komorske članarine uz 1,25 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, umjesto 2 posto. Time se, navodi se u obrazloženju, "ostvaruje smanjenje komorskog doprinosa što će imati odgovarajući odjek u dijelu članstva koje to doživljava kao teret, pa će smanjenje predstavljati pozitivni pomak na bolje jer će za uzvrat ostvarivati prvo korištenje usluga i proizvoda za manji iznos članarine".

Nadalje, predlaže se promjena ustrojstva i ukidanjem područnih obrtničkih komora, čime će se postići uštede koje će se preusmjeriti na unaprjeđenje odnosa Komore sa članovima i osloboditi sredstva za osmišljavanje novih usluga i proizvoda, navodi se u obrazloženju.

Također, predloženim izmjenama dodatno se regulira Majstorska škola kao ustanova za provedbu programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja za obavljanje obrta, a koju osniva Hrvatska obrtnička komora.

Svrha njezina osnivanja je omogućavanje brže aktivaciju mladih na tržištu rada, kao i unaprjeđenje i moderniziranje strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Prijedlog je u javnoj raspravi do 27. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 04:53