SUSRET U ZAGREBU

Predsjednica Europskog parlamenta pohvalila ‘nevjerojatan uspjeh Hrvatske‘ u 10 godina članstva u EU-u!

Metsola je rekla da je taj uspjeh okrunjen ulaskom u šengenski prostor i eurozonu ove godine.

Roberta Metsola i Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska je u deset godina članstva u EU-u ostvarila nevjerojatan uspjeh, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Govoreći na obilježavanju desetogodišnjice ulaska Hrvatske u Uniju 1. srpnja 2013., Metsola je rekla da je taj uspjeh okrunjen ulaskom u šengenski prostor i eurozonu ove godine.

"To je deset godina nevjerojatnog uspjeha jedne zemlje u samom srcu Europe", rekla je malteška političarka na skupu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Hrvatska je punopravna članica Unije postala nakon rata za neovisnost 1990-tih, ekonomske i političke tranzicije te kompliciranih pregovora koji su bili opterećeni suradnjom s Haškim sudom i bilateralnim sporom sa Slovenijom.

"Hrvatska je u potpunosti transformirana i još puno toga treba napraviti, ali imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava. Zaradili smo respekt, to je jako puno za deset godina", rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da zemlja nastavlja put na "tri piste": zelena tranzicija, digiralna transformacija i demografska revitalizacija.

"Te tri teme osiguravaju konkurentnost na globalnom tržištu i mogućnost suočavanja s izazovima a da kao društvo ostanemo na okupu", istaknuo je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbacio je kritike euroskeptika da Zagreb samo slijedi politiku Bruxellesa. "Ne, mi aktivno sudjelujemo u donošenju odluka i vlastite interese usklađujemo s intereima ostalih (članica)", rekao je Jandroković.

"Nećemo blokirati druge"

Hrvatska, koja je u pregovorima izgubila nekoliko godina zbog graničnog spora sa Slovenijom i odnosa s Haškim sudom, probleme sa susjednim zemljama neće koristiti za blokiranje njihova puta u EU, istaknuli su najviši hrvatski dužnosnici.

"Blokade su nepravdene, stvaraju lošu atmosferu. Hrvatska želi bilateralna pitanja riješiti inteligentno, a ne na način koji predstavlja prepreku pregovorima", rekao je Plenković.

Jandroković kaže da je Hrvatskoj u interesu da se susjedstvo europeizira, a ne da u svome okruženju ima nekoga tko zagovara poludemokratske ili nedemokratske modele.

"Naše susjedstvo nije jasno kada je posrijedi opredjeljenost za europske integracije i to je razlog za brigu. Mi ćemo pomagati svima koji žele ići prema članstvu u EU-u", istaknuo je predsjednik Sabora.

Govoreći o izborima za Europski parlament iduće godine, Metsola je pozvala birače, osobit mlade, da izađu na birališta jer se radi o najvažnijim izborima dosad.

"Postoji nevidljiva crta i kada je prijeđemo izgubili smo naše građane. Ako uspijete ‘prodati‘ argument da glasanje nije privilegija, nego pravo pa čak i dužnost onda ćemo razumjeti što građani žele i pokazati jasnu viziju da EU vrijedi. Da bi to postigli, moramo se pobrinuti da što više ljudi glasa iduće godine. Svaki je glas važan", istaknula je Metsola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:15