PRIORITETI RH

PREDSJEDNICA GENERALIMA DRŽALA PREDAVANJE U TRAJANJU OD DVA I POL SATA Najvećom ugrozom smatra depopulaciju: 'Moramo stvoriti klimu da mladi ostaju'

 
Na fotografiji: Pavao Miljavac, Kolinda Grabar-Kitarović, Marinko Krešić
 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu navečer je članovima Hrvatskog generalskog zbora održala predavanje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske i pritom je kao najveću ugrozu Hrvatskoj istaknula depopulaciju.

Nakon predavanja, koje je trajalo oko dva i pol sata, predsjednica Republike je novinarima rekla da je bilo riječi o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europskoj uniji i globalno, kako odgovoriti na te izazove, kako se nositi s tim u Europskoj uniji i NATO-u. "Tu trebamo više voditi, a manje slijediti," dodala je.

Jest da je bilo predavanje, ali bila je iskrena i otvorena rasprava, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da su njoj bili posebno važni komentari članova Generalskog zbora.

Najvećom ugrozom u Hrvatskoj predsjednica smatra depopulaciju. "Moramo raditi na tome kako ćemo stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku", naglasila je je Grabar Kitarović i dodala da bi društvena klima trebala biti optimističnija.

Predsjednica je rekla da se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sustavu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Pavao Miljavac kazao je novinarima da su generali postavili puno pitanja i bili zadovoljni odgovorima.

Zagreb, 070318.
Habdeliceva 2, prostorije Generalskog Zbora.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je Generalski zbor u njihovim prostorijama.
Na fotografiji:  Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Na fotografiji: Kolinda Grabar-Kitarović

Zanimalo ih je hoće li doći neka dokumentacija iz Haaga i hoće li se u BiH osnovati "nekakav 'mini Haag'", rekao je napomenuvši da se u Hrvatskom generalskom zboru plaše kako presuda šestorici čelnika Herceg Bosne "nije kraj". I predsjednica, rekao je Miljavac, smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor. "Europa i ostali ne razmišljaju da time destabiliziraju cijeli prostor," rekao je general Miljavac.

Predsjednica je, kazao je, rekla da će od diplomacije tražiti informacije.

Na upit o njezinu današnjem sastanku s predstavnicima Udruge Blokirani, Predsjednica Republike je kazala da su joj uručili svoje prijedloge, koje je već proslijedila Vladi odnosno resornom ministru Draženu Bošnjakoviću.

Zagreb, 070318.
Habdeliceva 2, prostorije Generalskog Zbora.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je Generalski zbor u njihovim prostorijama.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic,Ljubo Cesic Rojs.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Na fotografiji: Kolinda Grabar-Kitarović, Ljubo Ćesić Rojs

Rekla je da očekuje neke Vladine mjere i da će se vidjeti koje će to mjere biti. "Ja želim da se ta rasprava nastavi u konstruktivnom duhu i da se u procesu donošenja novog ovršnog zakona i rješavanja pitanja blokiranih vodi računa da su u taj proces uključeni ne samo predstavnici banaka, već i blokiranih," rekla je Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:03