IZJAVA O DOKTORATU

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ REAGIRALA NA OTKRIĆE JUTARNJEG LISTA 'Spremna sam javno objaviti nacrt svoje doktorske radnje'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je u ponedjeljak poslijepodne na otkriće Jutarnjeg lista da je njezin mentor, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, prije četiri godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar-Kitarović.

Magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom je Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom "Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije". Naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović jest "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

"Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda znanstvenoj zajednici - posebice Fakultetu političkih znanosti, na kojem je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na razini sveučilišta. Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom", izjavila je Grabar-Kitarović za tportal.

Sredinom ožujka Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Kolinde Grabar-Kitarović, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata.

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Kolinde Grabar-Kitarović je dvoje profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te Anton Grizold, kojeg je Grabar-Kitarović odabrala i za mentora pri izradi doktorata, s ljubljanskog fakulteta.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 08:34