OČEKIVANA ROŠADA

PREDSJEDNICA IMENOVALA NOVE VELEPOSLANIKE I KONZULE Vukovarski branitelj odlazi u Australiju, a bivši ministar u Rim

Jasen Mesić i Pjer Šimunović
 Davor Pongračić/Dragan Matić / Cropix

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović postavila je devet novih veleposlanika i dva konzula, a izmjene u diplomatskim imenovanjima objavljene su u Narodnim novinama.

Kao što smo već pisali, još u lipnju je započela dugo očekivana smjena hrvatskih veleposlanika, no tad još nisu stigli svi agremani, odnosno pristanci država u koje diplomati odlaze.

Tako će Pjer Šimunović biti novi veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, u Washingtonu, i na tom će mjestu zamijeniti Joška Paru. Italija je izdala agreman za Jasena Mesića, budućeg veleposlanika u Rimu. Mesić je tako postao veleposlanik Hrvatske u Italiji, ali i stalni predstavnik Hrvatske pri Organizaciji za prehranu i poljodjelstvo (FAO), pri Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj (IFAD) i pri Svjetskom programu za hranu (WFP).

U London kao veleposlanik Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske odlazi Igor Pokaz, koji će na tom mjestu zamijeniti Ivana Grdešića.

Aktualni veleposlanik u Belgiji dr. sc. Mario Nobilo ostaje u Bruxellesu, a Gordan Grlić Radman Budimpeštu mijenja za Berlin i odlazi kao veleposlanik Hrvatske u Njemačku. Novi veleposlanik u Mađarskoj, sa sjedištem u Budimpešti je dosadašnji ravnatelj Diplomatske akademije dr. sc. Mladen Andrlić.

Tomislav Bošnjak imenovan je veleposlanikom u Egiptu sa sjedištem u Kairu, Jasna Mileta veleposlanicom RH u Maroku sa sjedištem u Rabatu, a Aleksandar Sunko veleposlanikom u Grčkoj.

Doc. dr. sc. Ivan Bulić postavljen je za generalnog konzula Hrvatske u Njemačkoj sa sjedištem u Düsseldorfu, a za konzula u Perth u Australiju odlazi Zoran Šangut, koji je dosad bio ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:53