O TOME ĆE SE JOŠ RASPRAVLJATI

PREDSJEDNICA O UVOĐENJU VOJNOG ROKA 'Trajanje od tri mjeseca bio bi neki razumni rok'

 Robert Fajt / CROPIX

Ponovno uvođenje obveznog vojnog roka za sve vojnosposobne muškarce nije tema o kojoj se trenutno raspravlja, radi se o političkoj zamisli predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekla je to ona sama na Plitvičkim Jezerima, na obilježavanju Krvavog Uskrsa.

- Raspravljat ćemo o tome u budućnosti. Da bi uveli vojni rok, za to moramo stvoriti pretpostavke, trebamo prije svega donijeti neke strateške procjene i dokumente, kao što je Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske iz koje proizlazi plan o dugoročnom razvoju Oružanih snaga, plan obrane i ostali elementi koji su tu potrebni. Ne radi se o mišljenju jedne osobe ili mene kao predsjednice, radi se o odluci koju moramo donijeti svi zajedno na temelju procjene ugroza u odnosu na Republiku Hrvatsku i temeljem stručne i javne rasprave - rekla je predsjednica Grabar Kitarović, dodajući kako smatra da bi trajanje od tri mjeseca "bio možda neki razumni rok".

Naglasila je da nam je "posljednja Strategija nacionalne sigurnosti izrađena još 2002., te da su se međuvremenu okolnosti promijenile".

- Strateške odluke kao što je uvođenje vojnog roka donose se temeljem strateških procjena, a ne osobnih mišljenja - rekla je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:19