GRABAR-KITAROVIĆ DEMANTIRA

PREDSJEDNICA ODBACUJE TVRDNJE IZRAELSKOG MEDIJA 'Nisam to rekla! Mimo presica, u Izraelu nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je u srijedu prijepodne navodnu izjavu Jerusalem Posta, a koja je izazvala žestoke reakcije i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, prema tvrdnjama spomenutog medija predsjednica je tijekom razgovora s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom rekla da je "BiH pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova".

Predsjednica danas demantira tvrdnje Jerusalem Posta.

"Nisam to rekla. Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na presicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU", rekla je Grabar-Kitarović.

"Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija", poručuje je Grabar Kitarović.

Za žustre reakcije iz BiH kaže da su to komentari na komentare jedne novinarke.

"Ponavljam, to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens. Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresdivni", uvjerava predsjednica i navodi primjere poput optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi i prijetnje pravosudnim tijelima kad je riječ o Pelješkom mostu

"Trebali bismo razgovarati o suradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju problema... Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susjednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što prije postali članicom EU", rekla je Grabar-Kitarović.

Tijekom jutra je stigla i reakcija iz Ureda predsjednice koja je, čini se, prvenstveno upućena političkoj eliti u BiH.

"U međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno reagirati na neprovjerene napise medija. Svaka država najprije bi poslala svog veleposlanika u Hrvatskoj da provjeri navode, pa bi onda reagirala na odgovarajući način'', poručili su s Pantovčaka, prenosi Dnevnik.hr.

Željko Komšić pozvao hrvatskog veleposlanika na hitan sastanak

Ured člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića pozvao je veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića na hitan sastanak, javlja N1.

Očekivano, tema sastanka bit će navodna izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tijekom sastanka s izraelskim kolegom da je "BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama", a koju je objavio Jerusalem Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33