SMJENA MINISTRA KUJUNDŽIĆA

PREDSJEDNICA ODGOVORILA NA ZAHTJEV MOSTA DA SAZOVE IZVANREDNU SJEDNICU SABORA 'Pozivam Ustavni sud da postupi u skladu sa ovlastima'

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Klub zastupnika Mosta prije tri dana je uputio i službeni poziv predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović da sazove izvanrednu sjednicu Sabora, što po Ustavu može učiniti, na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Iz Ureda predsjednice su se danas o tome oglasili.

- Poštujući Ustav Republike Hrvatske te uzimajući u obzir činjenicu da je trideset i dvoje zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, predsjednica Republike Hrvatske poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na Prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019. Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, priopćili su iz Ureda predsjednice.

Na objavu iz Ureda predsjednice vrlo brzo reagirao je Most.

- Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović kritizirala ministra s tvrdnjom da u resoru u tri godine nije ništa napravio trebala je konačno udariti šakom o stol i s riječi prijeći na djela. Tipičnim birokratskim potezom prebacila je odgovornost na Ustavni sud čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti, napisali su na Twitteru.

Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović prošloga je petka u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednicom izvan protokola" poručila kako "joj je žao da posljednjom rekonstrukcijom Vlade nije zahvaćeno i zdravstvo". Ocijenila je još kako je "stanje (u zdravstvu) jako loše" i da se u "posljednje tri godine nije učinilo gotovo ništa".

Pantovčak: Most je ovime sam odredio smjer postupanja

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije se dalje službeno oglašavala o Mostovom zahtjevu, no doznajemo kako smatra da je ta stranka svojim prijedlogom sama odredila smjer daljnjeg postupanja.

- S obzirom da je Most zatražio mišljenje Ustavnog suda RH, time je zadao smjer i zapravo doveo do toga da se, pa i iz političke pristojnosti te očekivanja samih potpisnika Prijedloga, pričeka očitivovanje Ustavnog suda kojeg Predsjednica ovom objavom poziva da to učini što prije - doznajemo iz Ureda predsjednice Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:45