VELIKA POTPORA ZASTUPNIKA

PREDSJEDNICA POTVRDILA 'Andrej Plenković je novi mandatar! Od danas ulazimo u jednu novu fazu političkog života Hrvatske'

 Hanza Media

NOVO 12:36 – Nakon predaje potpisa javnosti se obratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Kazala je kako joj je Plenković donio 91 potpis.

- Danas ću mu sukladno ovlastima uručiti mandat za sastavljanje Vlade. Čestitam vam na skupljenim potpisima - obratila se šefu HDZ-a.

- Svi želimo da sljedeća vlada bude stabilna, konstruktivna i djelotvorna. Vjerujem da ulazimo u stabilnu fazu i da ćemo moći rješavati bitna egzistencijalna pitanja. Vjerujem da će u razdoblju koji slijedi biti bolja suradnja. Želim vam da što prije sastavite Vladu i dobijete povjerenje. Uručujem Vam mandat za sastavljanje Vlade - kazala je šefu HDZ-a.

Potom se javnosti obratio i Plenković.

- Imao sam čast uručiti predsjednici 91 potpis. Današnji mandat predstavlja veliku čast, odgovornost i obvezu da u što kraćem roku pristupim formiranju nove Vlade. Ono što će biti prioritet će se odnositi na gospodarstvo, nova radna mjesta, natalitet, političku stabilnost, ali i na suočavanje s izazovima koje Hrvatska ima, a oni su i vanjskog karaktera. Očekujem tijesnu suradnju s predsjednicom. Zajedno s našim partnerima ćemo dovršiti program rada buduće Vlade. Krenut ćemo s izradom proračuna, predstaviti poreznu reformu, ulagati u generatore rasta, poljoprivredu, industriju, turizam, kao i u jačanje države u svim sektorima. U dogovoru sa svim političkim partnerima radit ćemo na tolerantnom ozračju u društvu. Sada je pred nama da Hrvatska bude moderna država u kojoj će se svi građani osjećati ugodno i zato sam inzistirao da svih osam predstavnika manjina podrži vladu - kazao je šef HDZ-a.

- Želim iskorisitit vrijeme koje je pred nama do prve sjednice Sabora u petak da što je prije moguće dođemo u pozciju formiranja vlade u kojoj će biti i žena suprotno spekulacijama. Zahvaljujem na povjerenju – obratio se predsjednici.

------------------------------------------

12:00 – Šef HDZ-a Andrej Plenković stigao je sam s potpisima u podne na Pantovčak gdje ga je u svom uredu primila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. On je donio više od 90 potpisa što je puno više nego potrebnih 76, a od danas počinje teći i rok za sastavljanje i utvrđivanje Vlade.

Nakon polusatnog sastanka na Pantovčaku, neće biti izjava za medije.

------------------------------------------

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će tijekom jutra dobiti potpise potpore od zastupnika Mosta, izrazivši uvjerenje da će na podnevni sastanak u Uredu predsjednice na Pantovčaku doći s više od 90 potpisa potpore za sastavljanje Vlade u kojoj će, najavio je, biti više žena.

"Tijekom jutra stižu potpisi iz Mosta i na Pantovčak ću ići s više od 90 potpisa", izjavio je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kada stižu potpisi iz Mosta te s koliko njih će ići kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Vezano uz proceduru koja se očekuje nakon petka popodne, za kada je predsjednica sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, kazao je kako će se ovoga tjedna dogovoriti kakva će biti dinamika daljnjeg tijeka saborske sjednice, jer u petak treba donijeti niz bitnih formalno-pravnih odluka, a nakon toga dolazi vikend. Drži i da bi se sjednica Sabora mogla nastaviti već u ponedjeljak.

Na pitanje kada počinju razgovori o budućim ministrima, odgovorio je da će o tome razgovarati već od "danas, sutra i sve ove dane". Plenković je najavio i da će u novoj Vladi, suprotno medijskim nagađanjima, biti i više žena. "Bit će više žena. Žalostim se takvim procjenama da ih ne bi bilo. To ne bih bio ja kada u Vladi ne bi bilo barem nekoliko kolegica", odgovorio je na novinarski upit.

Upitan hoće li po novom Ovršnom zakonu od ovrhe biti zaštićena jedina nekretnina, predsjednik HDZ-a kazao je kako se na njegovu prijedlogu još uvijek usuglašavaju stručnjaci i nadležno ministarstvo.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je novinarima kako će predsjednik HDZ-a s minimalno 91-im potpisom potpore otići kod predsjednice Republike. Najavio je da će u petak na konstituirajućoj sjednici Sabora, nakon izbora predsjednika parlamenta, biti doneseno nekoliko zakona vezanih uz ustrojstvo Vlade te zakoni koje je u svojim točkama predložio Most. Drži i da će ministri i novi premijer u Saboru biti potvrđeni početkom idućeg tjedna.

Stier: Most dao 14 potpisa potpore Plenkoviću

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier potvrdio je u ponedjeljak da je stranka iz Mosta dobila 14 potpisa potpore čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koje će on u podne odnijeti predsjednici Republike i od nje tražiti mandat za sastavljanje nove vlade.

"Tu je 14 potpisa potpore. Imamo 61 potpis HDZ-a, 14 Mostovih, potpise svih zastupnika nacionalnih manjina. Bit će ih više od 90", kazao je Stier novinarima, ulazeći u središnjicu HDZ-a s potpisima zastupnika Mosta.

Predsjednik HDZ-a Plenković ranije je rekao da će tijekom jutra dobiti potpise potpore od zastupnika Mosta, izrazivši uvjerenje da će na podnevni sastanak u Uredu predsjednice na Pantovčaku doći s više od 90 potpisa potpore za sastavljanje vlade.

Inače, Most je na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima osvojio 13 zastupničkih mandata, ali je Hrvoje Runtić, nakon napuštanja Živog zida na čijoj je listi osvojio zastupnički mandat, najavio pristupanje Mostovu saborskom Klubu zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 17:56