SASTANCI U SLAVONIJI

Predsjednica: 'Predložit ću Vučiću da organiziramo gospodarski forum u Osijeku'

 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK – Gospodarski forum tvrtki iz Hrvatske i Srbije trebao bi biti održan sljedeće jeseni u Osijeku. Jedan je to od rezultata sastanka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem i županom osječko-baranjskim Vladimirom Šišljagićem održanoga u utorak. Na njemu su Vrkić i Šišljagić upoznali predsjednicu s gospodarskom situacijom u ovom kraju, ali i planovima i projektima vezanim uz razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, energetike... Predsjednica je nakon sastanka kazala da će, u svjetlu susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem kojeg je imala u ponedjeljak, predložiti Vladi Srbije i Vučiću da na jesen organiziraju gospodarski forum u Osijeku.

- Cilj je povezati gospodarstvenike iz Hrvatske i Srbije u smislu malogranične i prekogranične suradnje, zajedničkog korištenja sredstava iz EU i ulaganja, jer bi to pojačalo međudržavnu suradnju, robnu razmjenu i utjecalo na razvoj gospodarstva jugoistoka Europe – najavila je Grabar-Kitarović, koja se osvrnula i na poznatri osječki i podunavski problem s komarcima, a koje je i sama, kako je priznala, osjetila dan radnije boraveći u Dalju i Osijeku.

- Komarci su problem koji tišti lokalno stanovništvo. Apeliram na Vladu da se to pitanje, kojemu smo i sami jučer svjedočili, riješi u skladu s europskim standardima – kazala je predsjednica, pozvavši i da se „razmotri trenutni sustav statističkih regija koji ne ide u prilog ovom kraju“ te iskazavši zabrinutost „demografskim trendovima na istoku Slavonije, jer nam mladi svakodnevno odlaze.“

- Zadaća nam je stvoriti preduvjete da ostanu ovdje, ali i da u Slavoniju i Baranju dolaze iz drugih krajeva Hrvatske – poručila je predsjednica države, najavivši i da će na jesen na nekoliko dana na poziv župana Šišljagića izmjestiti svoj ured u Osijek, odnosno Osječko-baranjsku županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:54