ČETVRTI DAN BORAVKA U LICI

PREDSJEDNICA 'Previše smo se uvukli u ideologiju'

 Robert Fajt / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je, četvrtog dana boravka i rada u Lici, posjetila vojarnu Eugen Kvaternik te se zauzela da se u njoj stvore primjereni uvjeti za život i rad, a očitovala se i o ideološkim prijeporima oko ploče HOS-a u Jasenovcu i kritikama Udruženja Majki Srebrenice.

"Treba prekinuti prijepore, doista smo se previše uvukli u tu ideologiju, ideologija je i jedan od razloga zašto je stala obrazovna reforma, moramo se prestati iscrpljivati raspravama o prošlosti i okrenuti budućnosti", izjavila je predsjednica medijima. Naglasila je kako u četiri dana, koliko boravi u Lici, ni jedna osoba nije spomenula ploču HOS-a, niti pozdrav Za dom spremni, ni bila kakva obilježja totalitarnih režima. "Svi su govorili o odlasku mladih, o životu i naša je dužnost da se na to usredotočimo", poručila je Grabar-Kitarović.

Što se tiče poruke Majkama Srebrenice, koje su bile među bošnjačkim nevladinim udrugama koje su osudile njene izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH, kazala je da će im "poslati odgovor".

"Da bi prestale ideološke podjele političari, prije svega, trebaju utemeljiti svoj program na realnosti, životu, onakvom kakav je i prestati se gubiti u prošlosti, jer najlakše je imati mišljenje o prošlosti, puno je teže imati program koji će ponuditi realan gospodarski i društveni razvoj, iskorištavanje EU fondova, te, kad je riječ o BiH i o njenom uključivanju u članstvo EU i NATO-a, otvaranje radnih mjesta, gospodarstvo, te u tome tražiti zajedničke točke, a ne se dijeliti", rekla je predsjednica.

Sedam bošnjačkih nevladinih udruga među kojima je i Majke Srebrenice u srijedu je zajedničkom izjavom osudilo predsjedničine izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH. U pismu hrvatskoj predsjednici navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Evropi neodoljivo podsjeća na razdoblje koje je prethodilo agresiji na BiH. "Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale "kraljicom Balkana" i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile", stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsjednicu.

Predsjednica, u čijoj je pratnji bio i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Murko Šundov, obišla je smještajne, radne i obučne kapacitete vojarne Eugen Kvaternik i nazočila pokaznoj vježbi „Reakcija na zasjedu u urbanom okružju“ te se sastala s Protupožarnim namjenski organiziranim snagama HKV. Nakon obilaska vojarne zauzela se za njen viši standard i bolju opremljenost, te primjerene uvjete života i rada.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov rekao je da će ta vojarna, koja je bila proglašene neperspektivnom, po novom konceptu razvoja vojske biti proglašena "perspektivnom".

"Definitivno je odlučeno da će kroz novi Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH ta vojarna nastaviti djelovati, zasigurno s Bojnom 'Vukovi'", rekao je Šundov navodeći da su već počela ulaganja za poboljšanje uvjeta života i rada ljudi.

Iduća će godina biti ključna, vjerujem da ćemo na taj način privući i jedan broj mladih da ostanu u Lici, u Oružanim snagama, rekao je načelnik Šundov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:05