URED U VUKOVARU

PREDSJEDNICA S PREDSTAVNICIMA SRBA U VUKOVARU Crnogorac: 'Razgovarali smo o ćirilici, dala nam je podršku za razgovore'

 Vlado Kos / EPH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sastala se u četvrtak s predstavnicima srpske nacionalne manjine okupljenima u Zajedničkom vijeću općina, a od brojnih tema o kojima su razgovarali najviše je vremena potrošeno na slučaj 'ćirilica u Vukovaru'.

Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac izjavio je nakon sastanka kako je predsjednica iskazala interes za ovaj problem, a za koji je i mandatar Vlade Tihomir Orešković nedavno izjavio kako još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru.

- Kada je vrijeme da uvedemo ćirilicu? Prošlo je pet godina od popisa stanovništva i kada ćemo to učiniti? U osmoj, devetoj godini? Moramo sjesti i razgovarati hoće li to biti postupno, hoće li se izbjeći neka mjesta, ali o tome se trebalo razgovarati i prije pet godina. Naši stavovi su poznati, kao i stavovi braniteljskih udruga s druge strane. Što se nas tiče zakon i međunarodne norme se moraju poštovati. Predsjednica nam je dala podršku za razgovore, a možda je i ona ta koja treba pozvati sve strane na razgovor i ne samo ona, nego i mandatar. Nadamo se dobrom i zajedničkom rješenju i da se o Vukovaru više ne govori samo kroz prizmu ćirilice, kao da je ona jedini problem u gradu. Dok se to ne dogodi naš je stav da se zakon mora poštovati. To je naš identitet i što bismo mi trebali od njega odustati? – rekao je Crnogorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:45