SVAĐE U SISKU

PREDSJEDNICA SISAČKOG HNS-a OŠTRO O SEKULIĆU 'Prijepodne se bori protiv gašenja Rafinerije, popodne podupire gradonačelnicu koja dijeli otkaze'

 CROPIX

Predsjednica sisačkog HNS-a i županijska vijećnica Adelina Ivković, istaknula je u ponedjeljak u Sisku, na tiskovnoj konferenciji posvećenoj sudbini Rafinerije nafte Sisak, kako se moramo ostaviti politikanstva i okrenuti se konkretnim rješenjima.

„21. je stoljeće, moramo se okrenuti novim tehnologijama i restrukturiranja tvrtki u srednja i mala poduzeća jer je to budućnost europske ekonomije i na tome se bazira europsko tržište. Ono što ja želim artikulirati u javnosti kao članica HNS-a, to je upravo tema politikantstva kojom se bavimo u zadnje vrijeme, čak nas je Predrag Sekulić (koordinator Stožera za obranu Rafinerije Sisak i čelnik sisačkog MOST-a) educirao o tome što znači politikantstvo. Pa ja ovim putem pitam, da li je Predrag Sekulić najprije koordinator Stožera za obranu Rafinerije ili je prije svega političar - koordinatora MOST-a za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Što to znači, da se ujutro bavi radničkim pravima i zalaže se za opstojnost radnih mjesta u Rafineriji, a poslijepodne podržava aktualnu gradsku vlast u Sisku i zalaže se za dijeljenje otkaza“, pitala je Ivković.

Dodaje kako je u zadnjih pet godina, koliko je na vlasti aktualna ekipa u Sisku, koju uz SDP čine i MOST-ovci, podijeljeno 200 otkaza.

„Imamo slučaj da je Sekulić, kao MOST-ovac , koji hoće biti velika moralna vertikala, s jedne strane za opstojnost poduzeća svojeg poduzeća, a s druge strane se zalaže za odlaženje u stečaj drugih poduzeća. Znamo svi da gradska tvrtka „Sisak projekti“ odlazi u stečaj i da je cijeli slučaj na sudu, a jedni razlog zašto 'Sisak projekti' odlaze u stečaj je neisplata odšteta radnicima koji su dobili otkaze na nezakonit način“. Odluku o tome donijela je gradonačelnica (SDP), a podržavaju je iz MOST-a“, rekla je Adelina Ivković.

Zaključila je kako moramo vidjeti što većinski vlasnik nudi,koji su njegovi planovi glede Rafinerije nafte Sisak. O temi „Rafinerija nafte u Sisku – rješenja za budućnost“ govorio je i Krešimir Malec, predsjednik HNS-a Ivanić Grad i član Središnjeg odbora HNS-a .

Istaknuo je kako su se rafinerijski sindikati u međuvremenu pretvorili u političku stranku te se bave jeftinim politikantstvom i populizmom.

„Moramo dogovoriti s vlasnicima nastavak industrijske proizvodnje na prostoru Rafinerije Sisak, naći načina kako osigurati sredstva za nastavak investiranja, kako bi se otvorile nove industrije i nove djelatnosti, profitabilne djelatnosti. Cilj je zadržavanje pune zaposlenosti na prostoru Rafinerije Sisak .

„Trebamo sjesti s vodstvom INE, vidjeti koje su to nove profitabilne djelatnosti, isključivo nam je u interesu da se bilo kakav oblik industrijske proizvodnje na tim prostorima nastavi obavljati, da dođemo kroz nekoliko godina do rezultata istraživanja, istražnih radnji i kasnije eksploatacije ugljikovodika na području Hrvatske. Ono što zahtijevamo su konkretna rješenja i to odmah. Konkretna rješenja koja se odnose na planove i hodograme aktivnosti koje se tiču pokretanje novih proizvodnja na prostoru Rafinerije Siska. Dosta nam je planova koji nemaju konkretne aktivnosti, tko, kada, gdje i u kojim vremenskim okvirima. Želimo vidjeti planove proizvodnje, u kojem roku, koji broj zaposlenih i koji su to ljudi koji su na čelu tog projekta“, rekao je Malec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:57