KAMPANJA GRABAR-KITAROVIĆ

Predsjednica štiti županije: sazvala župane i ministre na Pantovčak

Kolinda Grabar Kitarović
 Neja Markičević / CROPIX

“Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović protivi se ukidanju županija, ali se zalaže za racionalizaciju”, rečeno nam je u Uredu predsjednice uoči današnjeg sastanka na Pantovčaku na koji su pozvani župani i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dolazak je potvrdio i Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, a poziv je upućen i ministrici uprave Dubravki Jurlina Alibegović.

Racionalizacija rada

Grabar-Kitarović se i u kampanji na predsjedničkim izborima zalagala za opstanak županija, dok je Ivo Josipović predlagao regionalizaciju. Na Pantovčaku naglašavaju da se predsjedničin stav nimalo nije promijenio, bez obzira na to što je Most pregovarajući s HDZ-om i SDP-om tražio ukidanje većeg broja županija. Predsjednica je nedavno u Čakovcu ponovila da će se zauzimati za to da županije ostanu, ali uz racionalizaciju i fiskalnu decentralizaciju, što bi županijama dalo veće ovlasti. “Poljski model je veliki iskorak u tom smjeru, a pokazalo se da uz korištenje sredstava iz europskih fondova županije mogu postati mnogo efikasnije. U tom smislu će predsjednica na sastanku sa županima predložiti promjene koje bi prije svega vodile većoj efikasnosti”, ističu na Pantovčaku. Grabar-Kitarović očekuje da će se sve županije više okrenuti europskim fondovima, nudeći kvalitetne i dobro pripremljene projekte.

Bez ministrice uprave

Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je model županijskog sustava još iz vremena Franje Tuđmana dobro izbalansiran i protivi se regionalizaciji. Smatra i da bi mnoge županije bile protiv toga, poput Istarske kada bi Istra bila “pripojena” Primorju. Tvrdi da je bolje da županije dobiju više novca, a racionalizacijom smanje troškove.

Pozitivnih pomaka ima i na terenu, posebno u Međimurskoj županiji, gdje je primijenjeno mnogo od onoga što će predsjednica predložiti županima na sastanku u Zagrebu. To se odnosi i na brojne mjere racionalizacije koje su efikasno primijenjene u toj županiji. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, potvđeno nam je, neće prisustvovati sastanku na Pantovčaku jer se nalazi na konferenciji u Cape Townu, a ministarstvo uprave predstavljat će njezin pomoćnik Marko Kovačić.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:32