MARIJANA PULJAK

PREDSJEDNICA STRANKE PAMETNO O ZAGREBAČKOM GUP-u 'To je poligon za političku trgovinu i korupciju, ali Zagreb tu nije usamljeni slučaj'

Marijana Puljak
 Tom Dubravec / CROPIX

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak poručila je u subotu kako su prostorna planiranja poligon političke trgovine i korupcije, dodavši da Zagreb u tome nije usamljen slučaj jer je istovremeno slična situacija i u Splitu.

- Istina je da je prostorno planiranje u Hrvatskoj poligon besramne političke trgovine i korupcije i da Zagreb u tome nije usamljen slučaj. Dok Milan Bandić guši zelene zone i centar grada, crta, prekraja i pogoduje HDZ-u u zamjenu za ruke u Gradskoj skupštini, istovremeno to već godinama želi učiniti i političko vodstvo Splita - navela je u priopćenju Puljak referirajući se na kontroverze oko zagrebačkog GUP-a.

Istina je, kaže, da je u Zagrebu, kao i u Splitu, na djelu uzurpacija javnog prostora, s ciljem pogodovanja odabranim i korisnim pojedincima i političkim sponzorima.

- Planovi za dugoročni razvoj gradova nisu vidljivi niti u tragovima, što se najviše očituje kroz izostanak bilo kakvih stručnih argumenata za stihijske izmjene u prostoru - istaknula je Puljak.

Podsjetila je da je u Splitu posljednji GUP donesen 2006. godine i od tada je doživio desetine izmjena.

- Zadnji pokušaj bivšeg SDP-ovog gradonačelnika (Ivo Baldasar) bio je 'izbušiti' ga s 500-tinjak točkastih izmjena. Kao što sada u Zagrebu žestoko reagiraju stručnjaci, oporbeni političari i javnost, reagirali su i tada u Splitu, buneći se protiv dugoročno neodrživih rješenja te zanemarivanja ključnih problema i bilo kakvih javnih i društvenih potreba. Nasreću, taj je pokušaj propao, ali aktualna osovina HDZ-Kerum još se nije dogovorila kako podijeliti plijen i prekrojiti grad u svoju korist - naglasila je Puljak.

Po mišljenju Marijane Puljak, istina je da su rezultat političke trgovine i korupcije gradovi bez odgovarajuće infrastrukture, pristupnih cesta, škola i parkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 18:59