StoryEditor
POSJET AUTO SHOWU

PREDSJEDNICA TRAŽI DA SE JASENOVAC PRESTANE POLITIZIRATI 'Ustaški režim nije temelj moderne hrvatske države'

 Luka Gerlanc / EPH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Zagreb Auto Show gdje je razgovarala s Matom Rimcem, a poslije je komentirala i stanje oko najavljenog bojkota komemoracije u Jasenovcu od strane Srpskog narodnog vijeća i Koordinacije židovskih općina, piše N1.

- Dobro je da se razvija tehnologija električnih vozila koja su dobra za naš okoliš i doći će vrijeme kada će takva vozila prevladavati našim cestama - rekla je predsjednica, a prenosi N1 .

Grabar Kitarović odgovorila je i na pitanja o komemoraciji u Jasenovcu čije je bojkotiranje najavila Koordinacija židovskih općina, ali i Srpsko narodno vijeće.

- Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovarati da vidimo što možemo učiniti. U svakom slučaju Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštivati povijest i sagledavati je u povijesnim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikantstva. Trebamo respektirati i poštivati žrtve, pokloniti im se i jednostavno se osvrnuti na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac - kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednica je napomenula kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali je naglasila da je većina Hrvata u Drugom svjetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika:

- Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskome narodu što apsolutno odbacujem. U Drugom svjetskom ratu je većina hrvatskog naroda pokazala da je na na strani protuhitlerovske koalicije. Međutim to treba prepustiti povjesničarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe. Danas imamo puno egzistencijalnih problema. Trebamo brinuti o standardu građana, kad pitate ljude što im je bitno reći će posao, plaća... Idemo se usredotočiti na ono što muči hrvatske građane danas, a povijest sagledati objektivno - zaključila je.

Na sve češće komentare iz Srbije kako Hrvatska ucjenjuje Srbiju, postavlja ultimatume i blokira joj put u EU, Grabar Kitarović je istaknula da Hrvatska ne traži ništa što nije u okvirima pregovora i da nije riječ o nikakvim ultimatumima i blokadama:

- Postoji mjesto za izvršenje obveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o međusobnoj zaštiti manjina i u okviru poglavlja 23 i 24. Nisu to nikakvi ultimatumi, ono što Hrvatska traži apsolutno nije izvan okvira pregovora. Ne tražimo ništa što nije u sklopu srpskog pristupanja EU i treba to prestati zvati ultimatumima i blokadom - zaključila je Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2020 10:57