JEDNOGLASNA ODLUKA

PREDSJEDNICA U SUKOBU INTERESA Povjerenstvo: 'Novac iz kampanje uplatila je na račun HDZ-a i poslije davala naputke kome ga treba donirati'

 Luka Gerlanc / EPH

Grabar-Kitarović je nakon stupanja na dužnost neutrošen novac za kampanju koji je dobila iz državnog proračuna uplatila na račun HDZ-a, a nakon toga je dulje vrijeme davala naputke HDZ-u o tome kome će i kolike donacije uplatiti-

Predsjednica Rebublike Kolinda Grabar-Kitarović djelovala je suprotno obvezi očuvanja vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti čime je narušila načela obnašanja dužnosti, jednoglasno je odlučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, javlja Novi list.

Grabar-Kitarović je nakon stupanja na dužnost neutrošen novac za kampanju koji je dobila iz državnog proračuna uplatila na račun HDZ-a, a nakon toga je dulje vrijeme davala naputke HDZ-u o tome kome će i kolike donacije uplatiti. Time je Grabar-Kitarović davala naputke o raspodjeli novca koji njoj više nije pripadao već je pripadao stranci.

Takvim je odnosom Grabar-Kitarović demonstrirala odnos povezanosti s jednom političkom strankom koji ne slijedi iz obveza i dužnosti predsjednice Republike, a takav odnos nije sukladan nestranačkom i neovisnom obavljanju dužnosti.

U očitovanju je Grabar-Kitarović, uz ostalo, istaknula da je riječ o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dijela predizbornog programa, te da u tome nema ničeg spornog.Povjerenstvo je zaključilo da, budući da su donacije isplaćivane s računa HDZ-a, a ne računa Grabar-Kitarović, nije riječ o ispunjenju izbornog programa. Povjerenstvo je navelo i da je prilikom uručenja donacija Grabar-Kitarović te donacije predstavljala kao osobne donacije, iako je novac za donacije uplaćivao HDZ. Povjerenstvo je zaključilo i da je davanjem uputa političkoj stranci o tome kome i koliko donirati stvoren vanjski dojam o povezanosti i zajedničkom djelovanju predsjednice Republike i HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10