ISKUSTVA DRUGIH DOMOVA

PREDSJEDNICA UDRUGE SOCIJALNIH RADNIKA 'Svaka temperatura kod korisnika znak je za alarm u ovo doba i mi odmah tražimo testiranje'

 
Štefica Karačić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Rizik u domovima za starije je ogroman. I kad se poduzme sve što je moguće, i dalje nema 100-postotne garancije. Jedino što struka sada može raditi jest rigorozno primjenjivati sve upute i držati se svih protokola - upozorava Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, koja je ujedno i ravnateljica zagrebačkog Doma za starije Centar.

A pridržavati se pravila, ukratko, već više od mjesec dana znači zabraniti svima, osim zaposlenima, ulaz i izlaz iz doma, pobožno koristiti zaštitnu opremu (rukavice, maske, zaštitne pregače, dezinficijense u otiračima i na svim radnim površinama, presvlačiti se i koristiti radnu odjeću i obuću kad god je moguće...) i posebno pomno pratiti zdravstvenu situaciju štićenika.

- Svaka temperatura kod korisnika znak je za alarm u ovo doba i mi odmah tražimo testiranje. Naše voditeljice odjela su obučene za uzimanje briseva, imamo potrebni pribor i prijenosni frižider i odmah reagiramo. Dosad smo testirali tri korisnice koje su imale temperaturu i sve tri su bile negativne. Trenutno čekamo nalaze za još dva korisnika, a i dvije djelatnice su u samoizolaciji te su testirane. Imamo sobe za izolaciju, danas nam stiže na hitni smještaj jedan korisnik i on će odmah u izolaciju na 14 dana, iako je negativan - objašnjava Karačić.

I Štefica Ljubić Mlinac, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sveti Antun Karlovac ističe kako su svi kontakti sa štićenicima zabranjeni, a djelatnicima se prilikom svakog ulaska u Dom mjeri temperatura tijela. Naručeni su dezinfekcijski otirači za noge, korisnici su nekada jeli učetvero za stolom, sada je svatko sam, a ručak se odvija u dvije smjene. Kod njih je, kaže, za sada samo jedan djed pokazivao znakove respiratornih problema. Testiran je i, na sreću, negativan. Ispostavilo se da je dobio upalu pluća te je hospitaliziran u karlovačkoj bolnici.

U Domu za starije i nemoćne osobe Osijek osoblje je podijeljeno u A i B tim.

- Svaki tim radi po 14 dana, jer smo željeli izbjeći situaciju da nam sustav trpi, ako se netko od zaposlenika razboli. Posjeta nema, također smo stavili fizičke zapreke da rodbina štićenicima ne može prilaziti preko balkona, a angažirali smo i zaštitarsku službu. Kontakt s obitelji i rodbinom osigurali smo im preko video poziva. Naravno da to nije jednostavno, jer su zatvoreni sada već skoro mjesec dana, ali psihološki to dobro podnose, nisu nezadovoljni ni nestrpljivi, pridržavaju se mjera i uputa – kazao je ravnatelj Doma Vjekoslav Ćurić. Jučer su poslali prvog korisnika u bolnicu, jer je imao povišenu temperaturu i malo otežano disanje.

- Nadamo se da nije ništa, ali moramo sve kontrolirati. Imamo i nekoliko soba za samoizolaciju, a u jednoj od njih je i korisnik koji dva puta tjedno mora ići u KBC na dijalizu, pa samo njega stavili u samoizolaciju – naglasio je Ćurić.

>

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:45