ČELNIK PUČANA

PREDSJEDNIK EPP-a JOSEPH DAUL U ZAGREBU 'Razumijem osjećaje u Hrvatskoj zbog rata. Pobijediti mržnju nije lako...'

Joseph Daul, Andrej Plenković
 Antonio Bronic / REUTERS

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul izrazio je u srijedu razumijevanje za hrvatski narod kada se radi o negativnim osjećajima proisteklim iz rata, naglasivši da je rođen u Strasbourgu, pograničnom gradu s Njemačkom, te shvaća da treba prevladati mržnju kako bi se išlo dalje.

"Pobijediti mržnju nije lako...znam i razumijem hrvatski narod. Kako bi se prevladala treba se ujediniti u Europi da bi sljedeće generacije mogle ići dalje", rekao je Daul, odlazeći predsjednik EPP-a, na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, uoči kongresa najvećeg europskog stranačkog bloka.

EPP će u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu izabrati predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za novoga predsjednika EPP-a koji će zamijeniti Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013.

On je imao samo najljepše riječi za hrvatske čelnike, premijera i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović s kojom se sastao u utorak, ali i za Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za čelnicu Vijeća Europe što je nazvao iznimnim rezultatom u koji tada, priznao je, nije vjerovao.

"Predsjedavanje koje ćete preuzeti 1. siječnja bit će uspjeh 30. lipnja", poručio je sa sigurnošću premijeru Plenkoviću koji je najavio teme kongresa pučana - zapadni Balkan, akcijski plan za klimu te politike za mlade, ali i govorio o pripremama Hrvatske za predsjedanje tih šest mjeseci.

Najavio je da bi 26. kongres EPP-a koji je HDZ, "najsnažnija i najutjecajnija stranka u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća" organizirao u Zagrebu, trebao prihvatiti dvije rezolucije, jednu oko politike proširenja koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a drugu koja se tiče demokratske revitalizacije u Europi.

Uz pripreme za Brexit, Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om želi dati svoj obol završnici pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, a najveći događaj bit će samit u svibnju na kojem želi "referentne zaključke" koji će odrediti daljnju "političku i institucionalnu dinamiku", rekao je Plenković koji će na marginama summita imati niz bilateralnih susreta koji su počeli već u utorak sastankom s Tuskom.

Ključni bilateralni susret bit će održan kasnije u srijedu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. Uz Tuska i Merkel, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, austrijski mandatar Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni gdje poslije podne počinje plenarna sjednica bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56