HRVOJE BUJAS

Predsjednik Glasa poduzetnika: ‘Želite nas zatvoriti? U redu. Ali onda, gospodo, platite pošteno‘

‘Svjesni smo da nismo Njemačka, ali smo svjesni i da nismo Bangladeš i Tunguzija. Mi smo članica EU‘, kaže Bujas
Hrvoje Bujas
 Marko Todorov/Cropix

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas u programu N1 televizije je govorio o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa i reakciji poduzetnika.

- Prosvjedi su uvijek nekakva zadnja opcija. Svakako ih ne isključujemo. Sve nas u privatnom sektoru nakon ovih osam mjeseci stresa na nekoliko nivoa, čuvanja zdravlja pokušavanja očuvanja poslovanja i tih mjera koje variraju od 1 do 1000 i nazad, neispunjavanja nikakvih ključnih poreznih reformi, pa i strukturnih reformi, dovelo nas je do kraja, rekao je BUjas i poručio da mjere za očuvanje radnih mjesta nisu ni približno dovoljne.

- One pokrivaju možda trećinu troška u globalu. Ako želimo dočekati proljeće, dvije stvari su nužne: to je dodatno upumpavanje sredstava u privatni sektor, da se ide po modelu kao Njemačka i Austrija, 70 do 80 posto prometa iz prošle godine da bude referenca za nadoknadu i s druge strane ključne reforme koje zazivamo od prvog dana, praktički od trećeg mjeseca... porezna reforma, pravosudna reforma i reforma naše birokracije, dodao je Bujas.

Zaključio je da poduzetnici ne žele biti građani drugog reda koji plaćaju krize. Pojašnjava da njihovi troškovi nisu samo vezani uz plaće zaposlenika.

- Da su naši troškovi jedino vezani samo uz plaće zaposlenika, mi bismo mogli izdržati. Izdržat ćemo još tih nekih šest mjeseci, to je nekakva okvirna procjena, dodao je Bujas za N1.

Rekao je da PDV ni parafiskalni nameti nisu smanjeni poduzetnicima.

- Svjesni smo da nismo Njemačka, ali smo svjesni i da nismo Bangladeš i Tunguzija. Mi smo članica EU, neka sredstva dolaze i tražimo da se neka sredstva upumpaju u privatni sektor, ističe.

Kada je riječ o širenju koronavirusa, Bujas kaže da su najveća žarišta škole, bolnice, zabave i društvena događanja, a ne kafići, teretane i ugostiteljski objekti.

- Ono što se ide prvo zatvoriti, u privatnom je vlasništvu. Ponavljam. Želite nas zatvoriti? To je nešto što će pomoći društvenom zdravlju? U redu. Ali onda, gospodo, platite. Platite pošteno. Ove mjere koje su na snazi nisu dovoljne, one su možda trećina onoga što bi moralo biti, zaključio je Hrvoje Bujas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:50