IVO JOSIPOVIĆ

‘Predsjednik i premijer o istragama ne trebaju znati detalje, ali moraju imati neku informaciju‘

‘Kada bismo gledali ustavne ovlasti i obveze predsjednika i premijera, postoje slučajevi u kojima moraju znati da se nešto događa‘
Ivo Josipović
 Goran Mehkek/Cropix

Gostujući u Dnevniku Nove TV, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je da Zakon o kaznenom postupku jasno govori da su istrage tajne.

- Međutim, vidimo da nisu tajne jer svako malo imamo proboj u medije. Načelno ne bi o tome ni premijer ni predsjednik smjeli raspravljati. No kada bismo gledali ustavne ovlasti i obveze predsjednika i premijera, postoje slučajevi u kojima moraju znati da se nešto događa, rekao je Josipović i dodao da oni ne trebaju znati detalje istrage.

- Oni moraju imati određenu informaciju, ali ne smiju prekidati istragu niti imati ikakvog utjecaja, ali moraju imati informaciju za vođenje države, objašnjava bivši predsjednik za Dnevnik Nove TV.

Otkrio je da su njega o takvim stvarima obavještavali. - Događalo se da se planiraju neki sastanci i trebam se naći s osobom X kao predsjednik države i onda od SOA-e dobijem informaciju da je to kontaminirana osoba i da je bolje da se s njom ne nalazim, ispričao je i dodao da bi takva praksa trebala ostati i dalje: - Ne treba dopustiti da se najviša državna tijela kompromitiraju.

Kada je riječ o sigurnosnim provjerama osoba, Josipović kaže da mora postojati "razuman nadzor svih koji obnašaju javne dužnosti". - Ovog trenutka bih istakao potpuno neadekvatno uređenje sigurnosnog nadzora pravosudnih dužnosnika. Suci su pod sigurnosnom provjerom samo na početku mandata, a to je vrijeme kada većinom i nisu izloženi mogućim koruptivnim utjecajima, rekao je i dodao da bi državne dužnosnike trebalo provjeravati svakih pet godina.

Komentirao je riječi predsjednika Zorana Milanovića kojega čudi da predsjednika Vlade DORH ne informira da je državni dužnosnik pod istragom. - Ne smatram da je zadiranje u tajnost kaznenog postupka da jednu načelnu informaciju koja može utjecati na najviše dužnosnike i njihove funkcije, rekao je.

Josipović kaže da ga neke stvari u pravosuđu i progonu kriminalaca čude. - Postoji sklonost da se kreiraju veliki, mega postupci u kojima imate 10-15 okrivljenika za 7, 8, 10 ili 20 kaznenih djela koji dijelom interferiraju, dijelom ne interferiraju. I takve postupke je gotovo nemoguće u nekom razumnom roku dovesti do kraja. Kasnije bijes bude na sucima, objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:42