DVA TJEDNA NA BOLOVANJU

PREDSJEDNIK IDE KOD KIRURGA Josipović se odlučio na operaciju desnog oka

Zbog zahvata na kapku čeka ga dva tjedna bolovanja i nekoliko mjeseci do potpunog oporavka

Predsjednik Ivo Josipović ovih će dana na operaciju desnog oka, odnosno kapka koji mu je ostao zamjetno spušten nakon virusne upale oka prije gotovo dvije godine. Tada je predsjednik imao jaku upalu koja je liječena dosta dugo, ali se oteklina kapka nije povukla.

Ta upala, srećom, nije ostavila nikakve probleme kad je riječ o vidu, ali jest u estetskom smislu. Zbog toga je Josipović odlučio konačno riješiti estetski problem, i to u godini kad ga čeka naporna kampanja za reizbor na predsjedničku funkciju.

Kapi ne pomažu

Problem s kapkom nastao je zbog tzv. limfostaze, odnosno limfa u kapcima nema dobar protok pa se masno tkivo nakuplja, zbog čega su kapci stalno natečeni, a u tome ne pomažu ni kapi ni oblozi. Primjerice, kapima za oči ili oblozima problem se samo malo može smanjiti. Naime, zbog jake upale jedan je očni mišić očito više opušten, što je kod predsjednika Josipovića bilo prisutno na desnom oku i prije bolesti koja je samo pogoršala stanje. Spušteni kapak sigurno smanjuje i vidno polje, kažu nam neki od uglednih hrvatskih oftalmologa, pa je to vjerojatno dodatni razlog što se odlučio za operaciju.

Obostrana operacija

U osnovi se ipak radi zapravo o estetskom kirurškom zahvatu, tzv. blefaroplastici, u kojem će kiruzi odstraniti masno tkivo iz kapaka i tako “otvoriti” oko. No, oftalmolozi kažu da to nije ni malo jednostavan zahvat. Upozoravaju da su moguće i komplikacije, premda su vrlo rijetke. Kako bi se postigla što veća simetrija oba oka, kiruzi obično poreporučuju obostranu operaciju. Prvi dio rehabilitacije nakon operacije, odnosno vrijeme s oteklinama i podljevima traje barem tri tjedna, a da se oko potpuno oporavi, potrebno je nekoliko mjeseci. Zato se može očekivati da će se predsjednik nakon operacije povući na barem dva tjedna bolovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:43