BESPRAVNA GRADNJA

Predsjednik IDS-a i istarski župan osudili istup gradonačelnika Umaga: ‘Bavi se sitnim politikanstvom‘

‘Vili Bassanese je gradonačelnik Umaga punih 14 godina, a Umag je devastiran bespravnom gradnjom. Što on radi od 2009.?‘, rekao je Boris Miletić

Dalibor Paus

 Dusko Marusic/Cropix

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, čija je stranka pokrenula stranicu bespravnagradnja.hr, osudio je današnje izjave gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea o bespravnoj gradnji u Istri, ocijenivši ih sitnim politikantstvom te ga pozvao da se djelima, a ne riječima, uključi u borbu protiv bespravne gradnje koja nadilazi stranački boje.

"U trenucima kada naša platforma za prijavu bespravne gradnje bilježi ogroman broj prijava i kada se gradovi diljem Hrvatske uključuju u nacionalnu nestranačku borbu protiv bespravne gradnje, tada izjave gradonačelnika Umaga i Vodnjana mogu značiti samo jedno, da se želi manipulirati temom, a u slučaju Umaga i prikriti vlastite neuspjehe", poručio je Paus, čija je stranka nedavno u zakonodavnu proceduru uputila prijedlog da se inspekcijske ovlasti spuste na jedinice lokalne samouprave jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa.

"Bespravna gradnja nema stranačku iskaznicu, a to g. Bassanese uporno negira jer je svjestan da u četiri mandata nije napravio ništa za borbu protiv bespravne gradnje. I dok nas oni svađaju, Umag i Istra se guše u bespravnoj gradnji", poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus i zaključio da vjeruje da i Umag i Vodnjan žele jedinstvo u borbi protiv bespravne gradnje. U suprotnome daju alibi Vladi da ovu temu i dalje gura pod tepih.

Bassanese je u utorak ustvrdio da je bespravna gradnja "bumerang licemjerne politike i društva o kojem svi šute jer je to veliki interes". "Veliki dio odgovornosti za ilegalnu gradnju u Istri snosi župan Boris Miletić koji je bio predsjednik IDS-a, a sada si na ilegalnoj gradnji radi PR za iduće izbore", rekao je Bassanese te dodao da aplikacija za bespravnu gradnju koju je pokrenuo "neće pomoći" pri rješavanju problema bespravne gradnje te da se zelene udruge poput Zelene Istre "više bave politikom, nego zaštitom prostora".

Nakon istupa gradonačelnika Umag javio se i prozvani Miletić te Bassanesea prozvao za licemjerje.

"Svakako su hvalevrijedni svi napori istarskih gradova i općina u borbi protiv bespravne gradnje, poput 760 odrađenih terenskih očevida komunalnog redarstva Grada Vodnjan. No, vrlo su čudni i krajnje licemjerni komentari gradonačelnika Bassanesea. Vili Bassanese je gradonačelnik Umaga punih 14 godina, a Umag je devastiran bespravnom gradnjom pa se čovjek treba s pravom zapitati - što je on radio po tom pitanju od 2009.!?", rekao je Miletić

"Prema izvidima na terenu županijske Javne ustanove Nature Histrice, u Umagu je cijela obala devastirana. Uz obalu su vidljivi betonski zidovi visine 3 m, izbetonirani molovi, a o bespravnoj gradnji na šumskom području da ni ne govorimo! Spomenimo i projekt šetnice u dužini od 40 km s kojim se gradonačelnik Basanesse naveliko hvali. Naime, ne radi se tu ni o kakvoj prirodnoj šetnici, već asfaltiranoj stazi, poput ceste i to uz samo more s ogromnim negativnim utjecajem na prirodu i okoliš. Za navedeni zahvat nužna je procjena utjecaja na okoliš koju je Grad Umag izbjegao na način da, i dalje cijepa zahvat i „uređuje“ šetnicu u segmentima na što je županijska JU Natura Histrica upozorila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Kao što znamo, nadležnosti građevinske inspekcije su u rukama države, a osobno na ilegalnu gradnju u Istri upozoravam već dugo vremena. Upravo zato mi je drago, da se na moju inicijativu nešto konačno pokrenulo i da je građevinska inspekcija konačno povećala broj inspektora na terenu, kao i započela s rušenjem nelegalnih objekata. Žao mi je ako to g. Bassaneseu smeta“, poručio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:58