ANTO NOBILO

‘Predsjednik je odlučio uvesti nove vjetrove u pravosuđu koji bi mogli promijeniti stanje‘

Nobilo je kazao da predsjednik pokušava uvođenjem nove osobe na simboličkoj razini započeti provjetravanje pravosuđa
 Matija Djanjesic/Cropix

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je za N1 sjednicu Ustavnog suda na kojoj će se odlučivati o ustavnosti Zakona o sudovima.

Predlaže se i da se ne raspravlja o meritumu je li riječ o ocjeni ustavnosti ili zakonu koji je narušio Ustavnost, a Nobilo tvrdi da se odluka i u tom smislu mora donijeti.

- Međutim, u smislu donošenja te odluke, stigao je još jedan zahtjev ocjene ustavnosti, a to je zahtjev kolegica Sloković i Marković. Dosta je ozbiljan zahtjev, koji argumentira praksom samog Ustavnog suda. Sad imamo praksu da bi se ove odredbe Ustavnog suda mogle proglasiti neustavnim - kazao je Nobilo te dodao da zahtjev Darija Juričana nije bio pravno argumentiran te da je moguće da je zato i odbijen.

Na pitanje što je meritum problema, kad je riječ o izboru novog predsjednika Ustavnog suda, Nobilo je kazao da je problem načelne prirode, odnosnom "može li zakonodavac običnom većinom zadirati u izvorne ovlasti predsjednika Hrvatske".

- Problem je i u tome da predsjednik po Ustavu ima mogućnost predložiti, bez ikakvog ograničenja, a Zakon o sudovima to ograničava na samo određene kandidate. Tu imamo principijelnu stvar – mogu li se zakonom suziti ovlaštenja predsjednika ili ne. Ja smatram da ne, jer ovlaštenja predsjednika proizlaze iz Ustava, što je viši pravni akt od zakona. Jednom dvotrećinskom, kvalificiranom većinom, može se mijenjati Ustav, dok se zakon donosi običnom većinom i smatram da i u ovom slučaju, i u bilo kojem drugom, ustavne ovlasti bilo kojeg faktora vlasti ne bi smjele mijenjati zakonom.

Ako na ovom principu popustimo i kažemo da je to moguće, onda će svaka parlamentarna većina moći mijenjati odnose između tri stupa vlasti u Hrvatskoj i na taj način revidirati Ustav, a to nije dobro za ustavnost i pravnu zaštitu. Dakle, problem je puno veći od samog izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda - kazao je Nobilo.

Smatra i da predsjednik jako dobro zna da, ako mu ovdje smanje ovlasti, da onda to mogu činiti i u bilo kojem drugom pitanju.

- Predsjednik je odlučio provjetriti pravosuđe. On želi na ovaj način pokušati uvesti novu osobu koja nije iz učahurene sredine i na taj način na simboličkoj razini započeti provjetravanje pravosuđa i uvesti nove vjetrove u pravosuđu koji bi mogli promijeniti stanje u pravosuđu - kazao je Nobilo za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 20:50