ČESTITKA S PANTOVČAKA

Predsjednik Josipović: '2013. mora biti godina odlučnosti, godina u kojoj ćemo ojačati kult rada'

Zagreb, 220811.Ured Predsjednika.Predsjednik Ivo Josipovic primio je Angelu Merkel kancelarku SR Njemacke.Na slici: Ivo Josipovic i Angela Merkel.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas hrvatskim građanima novogodišnju poslanicu sa željama da 2013. bude godina uspjeha i zadovoljstva te godina u kojoj će ojačati hrvatsko gospodarstvo, pokrenuti se investicije i otvoriti nova radna mjesta.

Godina koja je pred nama suviše je važna da bismo je prepustili slučaju, naglasio je Predsjednik u svojoj poslanici i dodao kako je 2012. bila godina gospodarske krize, godina propasti mnogih tvrtki, rasta nezaposlenosti i siromaštva.

Sljedeća 2013. mora biti godina oporavka, godina u kojoj ćemo ojačati naše gospodarstvo, pokrenuti investicije i otvoriti nova radna mjesta. Protekla je godina bila godina neizvjesnosti i pesimizma. Bila je to godina u kojoj smo više pozornosti davali našim neuspjesima, nego sjajnim rezultatima nekih gospodarstvenika, umjetnika, znanstvenika, sportaša, dobrih radnika i službenika, godina u kojoj su mnogi posumnjali u pojedinačnu i kolektivnu sposobnost rješavanja nagomilanih problema.

Sljedeća 2013. mora biti godina odlučnosti i novog optimizma, godina u kojoj ćemo ojačati kult rada i slaviti najbolje među nama u svim područjima rada, godina u kojoj ćemo ojačati naše povjerenje u institucije i njihovu sposobnost da se suočavaju s problemima, sposobnost da ih rješavaju i grade bolje i pravednije društvo, poručio je predsjednik Josipović.

Stara godina bila je godina u kojoj su se mnogi naši sugrađani suočili s bijedom, izgubili su posao, ostali bez plaće ili im je ona bila tako mala da nisu mogli podmirivati ni osnovne potrebe svoje obitelji.

Nova godina, istaknuo je, treba biti ta u kojoj će pravo na rad i pravednu plaću imati puno više ljudi nego što to ima danas. Ta godina mora biti ona u kojoj ćemo svoju solidarnost, koju smo toliko puta pokazali u humanitarnim akcijama i postojećim sustavom socijalne skrbi, osnažiti i fokusirati prema onima koji zbog bolesti, invaliditeta, nezaposlenosti ili drugih razloga ne mogu privređivati, školovati se, sudjelovati u društvenom životu.

Podsjetivši da su na referendumu održanom početkom ove godine hrvatske građanke i građani jasno pokazali da žele svoju domovinu kao europsku državu, Josipović napominje da je ulazak u EU najvažniji cilj hrvatske vanjske politike u posljednjih deset, a i više godina.

Europejstvo je san mnogih generacija. Za europsku su Hrvatsku život i zdravlje dali mnogi naši branitelji, napominje predsjednik Republike. U idućoj godini, siguran sam, bit ćemo i formalno pravi Europejci. Članstvo u EU osnažit će naš optimizam i samopouzdanje, otvoriti nam nove, do sada neslućene mogućnosti. Njihovo korištenje ovisi samo o nama, našem znanju i sposobnostima, ističe Predsjednik.

U EU ne ulazimo zato da bismo zaključili da smo savršeno društvo, već da bismo nastavili s reformama i dostigli najviše europske standarde na svim područjima, od gospodarstva do ljudskih prava. Pripadnost Europi će Hrvatsku učiniti boljom. Hrvatska će, s druge strane, obogatiti Europu svojom tradicijom, kulturom, znanošću, sportom, ali i gospodarskim uspjesima. Kao dio europejstva, naša će ruka uvijek biti ispružena susjedima kao znak prijateljstva i želje da bolje surađujemo na dobrobit naših građana.

Osvrćući se na poštivanje ljudskih prava, predsjednik Republike Ivo Josipović ustvrdio je kako demokracija i ljudska prava nikada ne dosežu razinu s kojom bismo mogli biti potpuno zadovoljni. Budite zahtjevni prema institucijama vlasti, tražite da uvijek i bez ostatka poštuju zakon i odgovorno služe građanima, poručio je hrvatskim građanima.

Korupcija, nepotizam i jalovi spinovi moraju napustiti politiku i društvo kao cjelinu, dodaje Josipović podsjećajući da su se u protekloj godini otvorila mnoga važna društvena pitanja, od odlučne borbe protiv korupcije, pitanja kolektivnog pregovaranja i socijalnog partnerstva, do reforme znanosti i obrazovanja, uključivši pitanje zdravstvenog odgoja.

Ne smijemo zazirati od rasprava, dijaloga, pa i javne konfrontacije. Sve više i u naše društvo ulazi kultura javne polemike i dijaloga. Potaknimo rasprave, razmjenu i sučeljavanje ideja i slobodu medija, savjesti i vjere. Ali, potaknimo i međusobno poštivanje i toleranciju, za prihvaćanje najviših standarda demokracije i ljudskih prava, jačanje, ne samo klasičnih ljudskih prava, prava nacionalnih i svih drugih manjina, već i socijalnih prava, jačanje društvene pravednosti, pozvao je predsjednik Josipović.

Godina koja je pred nama, godina je velikih iskušenja, neka bude i godina velikih očekivanja, velikog rada i velikih uspjeha. Ona će po mnogo čemu biti odlučna. Morala bi biti prekretnica. Godina neuspjeha mogla bi značiti zastoj u razvoju Hrvatske na duže vrijeme. To ne smijemo dopustiti, moramo skupiti sve naše snage da se zaustave negativni trendovi. O tome tražimo nacionalni konsenzus.

Odgovornost onih koji, ne samo u politici, već i u ostalim segmentima društva donose odluke, ogromna je. Godina koja je pred nama suviše je važna da bismo je prepustili slučaju, poručio je predsjednik Republike u svojoj poslanici.

Dobro gospodarsko stanje, kvalitetno funkcioniranje države, uspjesi zemlje u različitim područjima, mir i stabilnost države, važne su pretpostavke naše osobne sreće. Država je tu ponajprije da služi svojim građanima i da pomogne njihovom zadovoljstvu i njihovoj sreći. Ali, sve to nije dovoljno. Sreću svakoga od nas čine i naša sloboda, osobni uspjeh, a prije svega zdravlje, ljubav i prijateljstvo naših bližnjih.

Zato Vam, uz sve lijepo što želim našoj domovini Hrvatskoj i vama kao njenim građankama i građanima, želim i ostvarenje snova i želja koje svi imamo kao ljudska bića, želim vama i vašim obiteljima sreću, pregršt ljubavi i prijateljstva, želim da nam svima 2013. bude godina uspjeha i zadovoljstva, poručio je predsjednik Ivo Josipović u novogodišnjoj poslanici hrvatskim građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:26