EUROPSKI PUT HRVATSKE

Predsjednik Josipović: EU je velika prilika za Hrvatsku. Siguran sam da će većina građana prepoznati tu priliku

Bruxelles, 091211.Hrvatska je potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Povijesni potpis u ime RH u Bruxellesu na pristupni ugovor stavio je predsjednik Ivo Josipovic i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, sefovi drzava ili vlada zemalja clanica. Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Zavrsni akt.Na slici: Ivo Josipovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da je članstvo Hrvatske u EU velika prilika za Hrvatsku te je siguran da će većina građana prepoznati tu priliku.

- Zemlje koje ostaju izvan integracija nemaju dobru perspektivu - izjavio je Josipović.

Potpisali smo Ugovor s EU! Josipović: Svjedočimo činu koji je važan kao i neovisnost Hrvatske

- Ja sam bio na samom početku, a premijerka Kosor nastavila je sudjelovati u radnom dijelu summita. Mislim da je to simbolično rješenje, predsjednik države je taj koji predstavlja i zastupa zemlju. Tu nije bilo nikakvih nesporazuma između mene i gospođe Kosor, čija je vlada zaslužna za zaključenje pregovora, i u pravilu u parlamentarnim demokracijama premijeri sudjeluju na summitima EU-a - komentirao je Josipović.

Također, Josipović odbacio je tumačenje činjenice da francuski predsjednik Sarkozy nije potpisao Ugovor o pristupanju s Hrvatskom, već je opunomoćio ministra za europska pitanja, kao negativnu poruku da daljnje proširenje.

- Čuo sam da za to ima nekih ustavnih razloga, prema francuskom ustavu potpise trebaju staviti predsjednik i premijer i kako to nije bilo moguće opunomoćen je ministar. To je razlog i ne tumačim to kao francusku poruku o daljnjem proširenju - rekao je Josipović.

Uz to, Josipović je dodao da će Hrvatska podržavati svoje susjede na njihovom putu prema EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:41