UVODI RED U OSIGURANJE

Predsjednik Josipović iz bojne izbacio sve umiješane u ‘sumnjive poslove’

ZAGREB - Više pripadnika Počasno-zaštitne bojne, čiji pripadnici osiguravaju predsjednika Josipovića, u posljednje vrijeme je udaljeno s dužnosti jer su se “bavili stvarima koje su nespojive s vojnim pozivom”, saznaje Jutarnji list u vojnom vrhu.

Upravo tu formulaciju upotrijebio je naš sugovornik koji nam nije želio otkriti o čemu je riječ. Prema neslužbenim informacijama, u njihovim evidencijskim radnim dokumentima otkrivene su informacije koje pokazuju da su se neki od njih bavili sumnjivim poslovima.

Nema više toleriranja

Zasad nitko ne želi potvrditi je li riječ o reketarenju, krijumčarenju, pružanju usluga zaštite i sličnim poslovima. Posljednjih dana iz Počasno-zaštitne bojne dobili smo više anonimnih informacija o smjenama pripadnika, ‘rotaciji’ pojedinih dočasnika i časnika izvan PZB-a. Čak se govorilo i o smjeni zapovjednika PZB-a, brigadira Dragana Basića. On je na četveromjesečnom školovanju u Kanadi i sljedeći bi se mjesec trebao vratiti u Zagreb. Dotad ga zamjenjuje brigadir Ivan Knežević. Naši izvori tvrde da Basić zasad ostaje zapovjednik. Vrlo su zabrinjavajuće informacije da se pojedini pripadnici PBZ-a bave sumnjivim poslovima, te da se takvo ponašanje dosad toleriralo.

Čuvaju i Brijune

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvršavaju protokolarne zadaće za potrebe državnog i vojnog vrha te osiguravaju predsjednika Republike, Ured predsjednika i objekte na Brijunima. Očito su u Uredu predsjednika odlučili napraviti reda među osobama koje se bave poslovima sigurnosti. Pa je tako na red došla i Počasno-zaštitna bojna. Iz tepostrojbe na vidjelo su izbila tek dva skandala.

Godine 2004. zapovjednik PZB-a brigadir Basić i tadašnji Mesićev savjetnik Siniša Jogodić naredili su pripadnicima bojne, razvodniku Zvonimiru Vuleti i satniku Zdenku Erezu, da pripreme teren da Mesić može sigurno tijekom predizborne kampanje doći u Sinjsku krajinu.

Suspenzije i degradacije

U ovom je slučaju bila riječ o korištenju vojnih osoba u političke svrhe. Kada je Vuleta po povratku zatražio pokrivanje računa od 67 tisuća kuna, zapovjednik Basić ga je degradirao i maknuo iz bojne. Vuleta je podnio tužbu protiv Basića, ali je ona odbačena. Godine 2005. suspendiran je desetnik Elvir Malkoč, pripadnik bojne, nakon što je uhićen u sklopu akcije razbijanja krijumčarskog lanca. Malkoč je bio u osmeročlanoj skupini koja je uhićena zbog zloporabe droge, krivotvorenja državnih biljega i neovlaštena držanja veće količine oružja.

Zvali ih Tuđmanovim pretorijancima

Počasno-zaštitna bojna osnovana je 2000. godine nakon što je tadašnji predsjednik Mesić raspustio 1. hrvatski gardijski zbor. Pripadnici Bojne smješteni su u vojarni na Tuškancu, a kao dan postrojbe slavi se 1. rujna.

Preteča PZB-a je 1. hrvatski gardijski zbor čiji su pripadnici bili zaduženi za sigurnost predsjednika Republike. Postrojba je osnovana 25. veljače 1994. godine, a zapovjednik je bio general Mile Ćuk. On je odgovarao direktno predsjedniku Republike Hrvatske. Zbor je imao oko 2500 pripadnika i bio je raspoređen u četiri bojne. Zbog ovlasti, opreme i naoružanja u javnosti su slovili kao “Tuđmanovi pretorijanci”. Zapovjednik Zbora i njegov zamjenik bili su smješteni u kompleksu Ureda predsjednika dok su ostali pripadnici bili u vojarni na Tuškancu. Pripadnici postrojbe zaduženi za protokolarne zadaće bili su odjeveni u povijesne vojne odore te su bili i turistička atrakcija Gornjeg grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:25