ČUDNI KRITERIJI

Predsjednik Josipović s liste za visoka odličja skinuo Božinovića, Piculu i bivšu savjetnicu Tafru

Predsjednik Republike danas će zaslužnim civilnim dužnosnicima i vojnicima dodijeliti odlikovanja povodom četvrte godišnjice ulaska Hrvatske u NATO savez te 10. obljetnice sudjelovanja Oružanih snaga u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu.

Među mnogobrojnim odlikovanim osobama koje se smatra zaslužnim za primanje Hrvatske u NATO savez nema Davora Božinovića, saborskog zastupnika HDZ-a i Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane. Davor Božinović jedan je od tri hrvatska veleposlanika u Bruxellesu koji je aktivno radio na ulasku Hrvatske u Savez, a Tafra je u vrijeme ulaska Hrvatske u NATO savez bila vojna savjetnica predsjednika Mesića.

Stav Pantovčaka

Prema tvrdnjama naših izvora u Ministarstvu obrane, Božinović i Tafra bili su predloženi za dodjelu odlikovanja i ti su prijedlozi dobili zeleno svjetlo predsjednikova Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja. Tafru je, kako saznajemo, za odlikovanje predložio ministar obrane Ante Kotromanović, a Božinović jedan visoki dužnosnik u Uredu predsjednika.

Isti dužnosnik predložio i odlikovanje Tonina Picule koji je kao kao ministar vanjskih poslova potpisao ulazak Hrvatske u Partnerstvo za mir. No, predsjednik Josipović odbio je potpisati prijedlog za odlikovanje Tafre, Božinovića i Picule. U Uredu predsjednika nam je rečeno da “predsjednik i Božinovića i Tafru smatra zaslužnim za primanje Hrvatske u NATO savez. No, predsjednikov je stav da ne odlikuje osobe koje su trenutno na visokim političkim funkcijama”.

Obrambena politika

No, taj je argument u nesuglasju s predsjednikovim prihvaćanjem da se odlikuju pomoćnik ministra obrane Zoran Drča i ravnatelj Sigurnosne obavještajne agencije Dragan Lozančić. Oni će biti odlikovani Redom kneza Branimira s ogrlicom. Obojica su u vrijeme primanja Hrvatske u NATO savez radili u Upravi MORH-a za obrambenu politiku. Među odlikovanima je i Pjer Šimunović, koji danas obavlja dužnost veleposlanika u Izraelu dok je Pokaz veleposlanik u Rusiji.

Dakle, obojica su dužnosnici. Naši sugovornici ipak smatraju da je razlog za brisanje s popisa odlikovanih leži u tome da se predsjedniku Josipoviću nije sviđalo Tafrino protivljenje povećanju ovlasti predsjednika u novom prijedlogu Zakona o obrani, dok je Božinovićeva krivnja to što je ušao u HDZ.

‘Ne znam ništa o tome’

Božinović je bio hrvatski veleposlanik pri NATO-u i na tom je mjestu naslijedio Antuna Tusa koji je bio prvi hrvatski veleposlanik pri NATO-u. Božinovića je naslijedio Igor Pokaz koji je kao hrvatski veleposlanik dočekao ulazak Hrvatske u NATO savez. I Pokaz i Tus danas će biti odlikovani Redom kneza Branimira s ogrlicom, ali Božinović ne.

Davor Božinović jučer nam je samo kratko kazao kako ne zna ništa o tome da nije dobio odlikovanje. Koincidencija je da smo Božinovića “ulovili” u Maroku gdje je sudionik NATO skupa o Arapskom proljeću.

Božinović je potporu NATO-u podigao na čak 60 posto

Davor Božinović je kao veleposlanik pri NATO-u u sklopu komunikacijske strategije Vlade za podizanje potpore među hrvatskim građanima bio na čelu državne komisije koja je 2006. i 2007. godine obilazila Hrvatsku i uvjeravala građane da je članstvo u NATO-u od koristi za Hrvatsku. Kada su članovi tog Vladinog tijela krenuli u obilazak cjelokupne države, potpora ulasku bila je manja od 30 posto, a na kraju procesa iznosila je oko 60 posto. Za takav porast potpore Hrvatska je dobila i javnu pohvalu glavnog tajnika NATO-a Rasmussena. Za razliku od Božinovića, general Drago Lovrić i komodor Robert Hranj, koji su zajedno s Božinovićem sudjelovali u toj operaciji, odlikovani su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2021 03:20