BRANKO BAČIĆ

PREDSJEDNIK KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-a 'Vjerujem da će Povjerenstvo za sukob interesa raspravljati i o meritumu donošenja lex Agrokor'

Branko Bačić
 Damjan Tadic / CROPIX

Komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog načina na koji je formirana radna skupina za izradu tzv. "lex Agrokor", predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak kako očekuje da će Povjerenstvo raspravljati i o meritumu, a ne samo o uvodnim činjenicama.

Bačić je novinarima u Hrvatskom saboru rekao da je Povjerenstvo pokrenulo postupak temeljeći odluku na problematiziranju imenovanja radne skupine koja je pripremala Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u Republici Hrvatskoj.

"Premijer je u niz navrata rekao, a i mi smo u Saboru tvrdili, da je zakon donesen u izvanrednim okolnostima. Sam je zakon pripreman na način kako ne bi obavljivanje njegova donošenja za sobom pokrenulo mjere i korake koje bi mogle dovesti do stečaja Agrokora, prije nego što je sam zakon donesen", istaknuo je Bačić.

"Na određeni način, htjelo se što prije donijeti zakon kako bi se spriječilo urušavanje hrvatskog gospodarstva koje je prijetilo zbog sloma Agrokora, i kada je u pitanju otpuštanje zaposlenika i kada je u pitanju položaj hrvatskih dobavljača. Da je bilo više vremena i da se zakon mogao donijeti u redovnoj proceduri, onda bismo sigurno imali potpunu transpranentost pri njegovu donošenju", pojasnio je Bačić.

Povjerenstvo je svojom odlukom problematiziralo činjenicu da Vlada nije javno obznanila radnu skupinu koja je pripremala zakon. I tada i danas tvrdimo da su bili izvanredni uvjeti, i u takvim uvjetima se izvanredno i postupalo, a ne u redovnoj proceduri, kao što smo danas donijeli desetak zakona, i u tom smislu vidim odluku Povjerenstva, ocijenio je Bačić.

Povjerenstvo je neovisno tijelo, ali o tome je li kršeno načelo transparentnosti u postupku donošenja zakona treba pričekati krajnju odluku Povjerenstva, koje će do tada raspravljati o meritumu, a ne samo o uvodnim činjenicama, kaže Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:39