ZORAN MILANOVIĆ

Predsjednik komentirao obnovu, BiH, banke, a spomenuo je i mjere: ‘Ne možemo stalno maska, ne maska‘

Upitan jesu li se popravili odnosi njega i premijera Plenkovića, Milanović je kazao da je "sve već rekao na tu temu"
Zoran Milanović
 Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas sudjeluje na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" Sisak u bivšoj vojarni Barutana.

Pred novinarima je komentirao sporu obnovu nakon potresa.

- Ne mislim da je vrijeme za ostavku. Ali vrijeme je počelo otkucavati da ‘grabimo’ taj novac. Taj novac je jedini kriterij po kojemu ja mjerim hrvatski život u Europskoj uniji. Vrijeme je počelo jučer. Mislim da tu još uvijek ima vremena da se riješi, ali treba siline, treba se ići jače, rekao je Milanović.

Dodao je da obnova Banovine mora 'ići jače' jer se ne radi o povijesnoj jezgri Zagreba.

Predsjednik je komentirao i izbor novog šefa Vrhovnog suda. Na upit novinara da li ga brine protivljenje sudaca Vrhovnog suda kada je u pitanju kandidat Radoslav Dobronić, kojeg Milanović podržava, predsjednik je rekao samo da "ćemo čuti mišljenje sudaca".

Upitan jesu li se popravili odnosi njega i premijera Plenkovića, Milanović je kazao da je "sve već rekao na tu temu".

Na pitanje podsjeća li ga slučaj s prešutnim minusima na računu na slučaj švicarca, Milanović je rekao da to nije ni blizu isto.

- Ako je netko stao na žulj bankama, to sam bio ja. One su kao vatra - dobar sluga, ali loš gospodar i ne smije im se dopustiti da se osile. Vlade moraju voditi računa da se banke ne otmu kontroli, ali i da zarađuju. U Europi se banke strogo regulira pa imaju manju mogućnost zarade nego one u Americi i Aziji. Ja sam 2009. imao kamatu na kredit od 6 posto, a danas je to 2,5 posto. Dakle, sve manje i manje.

Ovo sada je jedan prešutan dogovor banaka i klijenata. Banke će i sada tražiti da vam nešto zaračunaju, jer one moraju imati neki profit.

Upitan je li kontaktirao premijera na temu izbora predsjednika Vrhovnog suda, Milanović je opet ponovio da mu je drago da se njegov kandidat kloni medija.

- Za sada vidim da nitko nije uspio oblatiti gospodina Dobronića, ni kao stručnjaka ni kao osobu. A Zlatu Đurđević se vrijeđalo, na što ona naravno nije pristala.

Predsjednik je dodao i da nije načelno konzervativan, osim u stvarima u kojima zna u čemu se radi.

- Nema grandioznih ideja i planova kojima će sutra svim građanima Hrvatske biti bolje, toga moramo biti svjesni.

Na pitanje BiH i optužbe Komšića i Džaferovića da se ulaguje Dodiku i Vučiću, Milanović je samo rekao da je to sve već komentirao

- To nisu ljudi poštenih namjera, ali neću im reći da su fašisti i šovinisti, što oni govore meni. Tu sam - napadni, udari, pljuni, poručio im je.

Milanović je, naime, u utorak rekao da dobronamjernim doživljava poziv čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da se predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske uključe u pregovore o budućnosti BiH jer je Daytonski sporazum praktično mrtav. Komšić mu je na to predbacio da se ponaša kao odvjetnik Dodikove i politike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

- Ja znam što sam radio zadnjih 15 godina i kakvu sam vjeru i nadanja ulagao u neke ljude i u nekakve koncepte Bosne i Hercegovine. Naprosto to ne ide. Još u vrijeme Sulejmana Tihića to je imalo šanse, sad nema, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je upozorio da nije dobra "ta jedna nasilna, bezobrazna, direktna prijetnja da će BiH biti ono kako nije zamišljena".

- Takve stvari dovode do ozbiljnih konflikata, rekao je.

Dodao je da će se nastaviti boriti za interese Hrvata u BiH jer je tu dužnost preuzeo kad je izabran za hrvatskog predsjednika.

- Ja sam se kandidirao za predsjednika RH prihvaćajući da je to moj posao, da branim te interese. U protivnom ne bih se nikad kandidirao za hrvatskog predsjednika jer bih morao kršiti hrvatski ustav nakon pobjede. Dakle, ja radim svoj posao, rekao je Milanović.

Milanović je govorio i o ublažavanju mjera:

- Je li naš cilj s ovim ukidanjima i vraćanjima mjera potpuno iskorijeniti virus ili nešto drugo? Što je cilj? Ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, to je nemoguće. Ako je cilj natjerati ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, to je moguće. Koji je cilj? Ne možemo stalno maska, ne maska. Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Još jednom koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:37