NASLJEDNIK HAAŠKOG SUDA

Predsjednik MICT-a Carmel Agius sljedeći tjedan stiže u Zagreb

Dolazak Agiusa, originalno zakazan za travanj prošle godine, bit će prvi posjet čelnika MICT-a nekoj od država bivše Jugoslavije od početka pandemije.

Carmel Agius

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Sudac Carmel Agius, predsjednik MICT-a koji je naslijedio Haaški sud (ICTY), idući će tjedan tri dana službeno boraviti u Zagrebu.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) će se u Hrvatskoj susresti s brojnim visokim predstavnicima vlasti i sudova, priopćeno je iz te institucije Ujedinjenih naroda.

Malteški sudac će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o trenutnim aktivnostima i prioritetima Mehanizma, važnosti regionalne suradnje po pitanju ratnih zločina, potencijalnom osnivanju Informacijskog centra Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) te o drugim pitanjima, stoji u priopćenju.

Dolazak Agiusa, originalno zakazan za travanj prošle godine, bit će prvi posjet čelnika MICT-a nekoj od država bivše Jugoslavije od početka pandemije covida-19.

MICT je nasljednik Haaškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih.

Mehanizam je u lipnju osudio čelnike srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na 12 godina zatvora, a nakon pravomoćnosti te presude završit će svi procesi koje je ICTY započeo, a MICT nastavio. Stanišić i Simatović žalili su se na presudu u rujnu ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:54