NA FACEBOOKU

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ ODAO POČAST NESALOMLJIVIM DALMATINKAMA I DALMATINCIMA Prisjetio se partizanskih boraca poginulih 1943. na Sutjesci

 
Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

S porukom "Nesalomljivim Dalmatinkama i Dalmatincima" objavljenom na Facebooku predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odao je u utorak počast partizanskim borcima poginulima 1943. na Sutjesci.

Predstojnik njegova Ureda Orsat Miljenić položio je u utorak vijenac na spomenik partizanima poginulima 1943. na Sutjesci. Na Tjentište u BiH došao je kao osobni izaslanik predsjednika Milanovića i položio vijenac na spomen-kosturnicu uz monumentalni spomenik podignut 1971. godine u Dolini heroja gdje su pokopani ostaci 3301 poginulog partizana.

Vijenac je položio i na spomen obilježje na Gornjim Barama, mjestu na kojemu su borci Druge dalmatinske brigade u višednevnim teškim borbama u lipnju 1943. godine osigurali izvlačenje iz okruženja glavnine partizanskih snaga kao i Vrhovnog štaba te Tita.

U borbama vođenima u svibnju i lipnju 1943. godine oko 127 tisuća okupatorskih i kvislinških vojnika okružilo je nešto više od 20 tisuća partizana u nastojanju da uništi glavninu te vojske i zarobi Tita.

Više od 7500 partizana u tim je borbama poginulo, a među njima je bilo više od 4000 Hrvata, pretežito iz Dalmacije. Samo je Druga dalmatinska brigada imala više od 1600 boraca, a tijekom višemjesečnih borbi uz današnje granično područje između BiH i Crne Gore, koje su kulminirale bitkom na Sutjesci, poginulo je njih 715.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 15:37