AKCENT
Željka Godeč
Željka Godeč

Predsjednik Milanović udarima na žene ne bi trebao biti gromobran HDZ-u

Milanović za jednu delikatnu temu, kao što je tema zlostavljanja koja tek traži pravo glasa u javnosti, koristi rječnik uličnog štemera
Zoran Milanović
 Bruno Konjević/Cropix
Objavljeno: 10. veljača 2021. 20:57

Koja je razlika između predsjednika države i nekog anonimusa koji će za šankom mačistički lupati po ženama, a doma će svojoj vlastitoj prilijepiti pljusku jer joj je ručak zagorio? I ima li je? Po vokabularu, tonu i svemu što je ovih dana izašlo iz usta predsjednika Zorana Milanovića na račun žena i žrtava seksualnog zlostavljanja, lako bi se moglo zaključiti da nema. Anonimus, doduše, zagađuje prostor birtije, a Milanović svojom mizoginijom cijelo društvo i usput radi za HDZ.

A razlike bi trebalo biti - Milanović bi sa svoje pozicije trebao biti glasnogovornik ljudskih prava svih predznaka, ali i kritičar, korektor drugom brdu, a ne predsjednik koji udarajući na žene žica aplauze na desnici. Ovako, s tom bukom koju tako zdušno perpetuira, ispada da je gromobran tek HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću kojemu je ovih dana priuštio dobar time out.

Milanović za jednu delikatnu temu, kao što je tema zlostavljanja koja tek traži pravo glasa u javnosti, koristi rječnik uličnog štemera, nesvjestan da cementira rodne stereotipe, opravdava seksualno nasilje i ušutkava žrtve. Kad predsjednik verbalno šamara sve žene koje mu se nađu na putu - on u javnom prostoru daje legitimitet nasilničkom ponašanju - štiti nasilnike, neminovno i sam zvuči kao nasilnik.

U svijetu hrvatskog predsjednika glumice su laka roba, zato ne haje kad o zlostavljanju "zapomažu holivudske glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara", B.a.B.e. su glup i neduhovit akronim, a njihove članice štetočine u potrazi za novinskim naslovnicama. U svijetu predsjednika pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je "takozvana pravobraniteljica".

On za nju nije čuo. A kad je bio prisiljen čuti - shvatio je da je pravobraniteljica Višnja Ljubičić - žena koja godinama predano radi svoj posao - "produhovljena poput obrasca za poreznu prijavu". Krimen Višnje Ljubičić je taj što nije reagirala kada je Dalija Orešković o osobama koje su zalazile u klub Dragana Kovačevića govorila kao o "prostitutkama i kriminalcima".

Eto, takvog predsjednika imamo - koji smatra da institucije trebaju čuvati moćne dužnosnike od prokazivanja njihovih tajnovitih mitinga. Milanovića ne zanimaju ni žene žrtve ni nezaštićeni, zanima ga da Višnja Ljubičić začepi usta onima koji se drznu pitati što je predsjednik imao tražiti na privatno-političkom sijelu u Slovenskoj. Milanović ovih dana ljevici ubija svaku nadu simbiozom s Vladom i HDZ-om.

Lako se složiti s Žarkom Puhovskim kad kaže: "Milanović Vladu ne dira, ni Vlada njega. Milanović zapravo radi za Vladu i veseli desnicu." Puhovski navodi i kako: od buke koju neprestano proizvodi ozbiljni problemi ne stižu do javnosti; podržava Plenkovića na konkretnim pitanjima, brani nekorektnu poslijeratnu obnovu, snimku razgovora s Tušekom. "Sigurno pomaže Vladi, a ne vjerujem da je toliko bedast da to radi nesvjesno."

Kao premijer Milanović je, prema iskazu njegova ministra obrane Ante Kotromanovića, svim silama podupirao politiku konflikta s braniteljima. Odgovarao mu je šator u Savskoj, kao što mu sada odgovara da bude gromobran HDZ-a i da Plenković koji se guši u problemima može malo odahnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:20