KAOS NA BURZI

Predsjednik Papoulias: Grčka je na rubu propasti

U New Yorku kažu da je danas bio najgori dan u godinu u pol. Potonule su i dionice u Grčkoj

ZAGREB, NEW YORK - Svi su u šoku zbog ubojstva triju zaposlenika Marfin banke, to je prilično smirilo situaciju. Čini se da su sve suprotstavljene strane konačno spremne razgovarati. Nadam se da će to dovesti do nekog rješenja - kratko je danas ispričao Nikica Jeftić, Hrvat s dugogodišnjim stažem u Ateni.

Mjere štednje u palamentu

Ulično nasilje u Grčkoj snažno je utjecalo i na cijene grčkih dionica koje su u rapidnom padu, a posebno su na udaru financijske institucije koje Grci, uostalom, smatraju najodgovornijima za krizu.

Američke burze burno su danas reagirale na grčku krizu i probleme u eurozonu, a na glavnoj, burzi u New Yorku, kažu da je ovo bio najgori dan od vremena kreditne krize prije godinu i pol. Dow Jones Industrial Everage (DJIE), indeks najznačajnijih dionica pao je u jednom trenutku za čitavih 1000 bodova ili oko 10 posto, da bi se u toku dana “oporavio” i pao na “samo” 348 poena ili 3,20 posto, odnosno završio na 10, 520 poena.

Nakon općeg štrajka koji se smiruje, a zemlja se postupno normalizira, štrajk su danas započeli grčki bankari da bi izrazili svoju konsternaciju zbog smrti troje nevinih zaposlenika banke. Najavljuje se i izlazak bankara na atenske ulice, što bi moglo dovesti do novih sigurnosnih problema u tom gradu.

Za to vrijeme građani samoinicijativno dolaze pred izgorjelu poslovnicu Marfin banke, da bi odali počast žrtvama sukoba. Grčki parlament večeras je donio odluku o prihvaćanju predloženih mjera štednje.

Javnosti se obratio i predsjednik Karolos Papoulias.

- Grčka je na rubu propasti. Svi smo odgovorni da ga ne prijeđe - rekao je u dramatičnom obraćanju Grcima Papoulias.

BBC javlja kako je grčki ministar financija George Papaconstantinou parlamentu poručio kako je “glas za vladine mjere štednje jedini način da se izbjegne bankrot države”.

Opsadno stanje

Opsadno stanje osjeća se i u hrvatskom veleposlanstvu u Ateni, gdje je uvedeno 24-satno dežurstvo, a djelatnici su u stalnom kontaktu sa 60-ak Hrvata u Ateni.

- Naputak svima koji putuju u Atenu jest da nam se jave da bismo mogli procijeniti trenutnu sigurnosnu situaciju koja se, na žalost, mijenja iz trenutka u trenutak. Ljudi nas stoga stalno zovu i traže savjet u vezi sa svojim putovanjem - rekla nam je prof. Marina Šegvić, prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Helenskoj Republici.

Sporne mjere štednje koje su izazvale sukobe

- Zamrzavanje plaća u javnom sektoru do 2014.

- Smanjenje beneficija u javnom sektoru za 20 posto

- Ukidanje ili zamrzavanje državnih mirovina

- Uvjet za starosnu mirovinu 63 godine života, a ne kao dosad 61

- Povećanje PDV-a sa 19 na 23 posto

- Povećanje poreza na gorivo, duhan i alkohol za 10 posto

- Uvođenje poreza na profit, kocku, vlasništvo i tzv. zelenih poreza

- Zamrzavanje svih plaća, smanjenje mirovina i povećanje poreza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:29