BIVŠI PREMIJER PRIMIO VAŽNOG GOSTA

Predsjednik parlamenta Tirola: Sanader u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje

Herwig van Staa dodao je kako mu je Sanader rekao da osjeća kao 'žrtva političkog progona' te da su sve optužbe protiv njega lažne

SALZBURG - Bivši hrvatski premijer u svojoj je ćeliji pritvora u Salzburgu ugostio predsjednika regionalnog parlamenta Tirola Herwiga van Staa koji je tom prilikom izjavio kako sumnja da bi Ivo Sanader, kojeg se u više slučajeva tereti za korupciju, imao pošteni sudski postupak u Hrvatskoj, navodi autrijski dnevnik Tiroler Tageszeitung.

Van Staa je dodao i kako mu je Sanader, kojeg je još kao bivši guverner Tirola odlikovao visokim odličjem, rekao da se osjeća kao 'žrtva političkog progona' te ga pokušao uvjeriti da su sve optužbe protiv njega lažne.

- Sumnjam da bi Ivo Sanader ukoliko dođe do suđenja u Hrvatskoj imao pošten proces. Tu ću sumnju kao predsjednik Kongresa općina i regija Europe iznijeti i pred Vijećem Europe - objasnio je Van Staa za Tiroler Tageszeitung.

Naglasio je kako je Sanadera uvijek cijenio jer je 'proeuropski i promanjinski orijentiran' te je osim toga neprestano poticao što bolji razvoj odnosa između Hrvatske i Tirola.

Njih se dvojica poznaju iz vremena dok je Van Staa, sada visoki dužnosnik vladajuće Narodne stranke Austriji, radio kao gradski vijećnik u Innsbrucku gdje je Sanader živio 14 godina.

Podsjetimo, Sanader se nalazi u ekstradicijskom je pritvoru u Salzburgu nakon uhićenja 10. prosinca na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u više slučajeva korupcije.

Austrijske su vlasti protiv Sanadera također podigle optužnicu koja ga tereti za pranje novca preko jedne tirolske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:14