NOVINAR I PUBLICIST

Predsjednik Sabora Jandroković i ministrica Obuljen uputili sućut u povodu smrti Josipa Šentije

‘Odlaskom gospodina Šentije, hrvatska kultura, leksikografija i novinarstvo ostali su bez intelektualca bogatog iskustva‘
Josip Šentija
 Bruno Konjević/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji preminuloga novinara, urednika i publicista Josipa Šentije istaknuvši da će njegov plodonosan rad ostati trajno sačuvan u njegovim djelima i prijevodima.

"Odlaskom gospodina Šentije, hrvatska kultura, leksikografija i novinarstvo ostali su bez intelektualca bogatog iskustva čiji će plodonosan rad ostati trajno sačuvan u njegovim djelima i prijevodima", istaknuo je predsjednik Sabora.

"Gospodin Šentija bio je istaknuti hrvatski urednik, publicist i leksikograf. U svojoj bogatoj karijeri iskazao se potporom Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, kao i sudjelovanjem u Hrvatskom proljeću. Kao urednik u Leksikografskom zavodu radio je na Općoj enciklopediji, a pamtit ćemo ga i kao prvog ravnatelja Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) i savjetnika predsjednika Tuđmana", stoji u sućuti.

Novinar, publicist i prvi ravnatelj Hine Josip Šentija umro je u nedjelju navečer u 89. godini.

Josip Šentija (Brnaze, 15. ožujka 1931.) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1972. Novinarstvom i publicistikom počeo se baviti 1949.

Obuljen Koržinek: Šentija dao izniman doprinos uspostavi medijskog profesionalizma

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Josipa Šentije, velikog hrvatskog urednika, novinara, publicista, prevoditelja i leksikografa, istaknuvši da je Šentija dao izniman doprinos uspostavi medijskog profesionalizma.

Ministrica Obuljen Koržinek u sućuti ističe da je Šentija, kao prvi ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije dao je izniman doprinos uspostavi pravodobnog i točnog izvještavanja te medijskog profesionalizma.

"Pamtit ćemo ga po marnom radu na radiju i u području enciklopedistike i leksikografije, po mnogobrojnim publicističkim djelima i prijevodima, ali prije svega kao neumornog borca za položaj hrvatskog književnog jezika", stoji u sućuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:12