‘STRAHOVITA NEDAĆA‘

Predsjednik Saveza inženjera: Treba tražiti krivca za obnovu Banije nakon rata, nema oprosta!‘

Zdravko Jurčec istaknuo je kako će se kroz obnovu Banije nakon potresa morati osigurati da područje ne ostane u situaciji prije potresa
Ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza Zdravko Jurčec komentirao je obnovu petrinjskog područja nakon razornog potresa.

- Svaki potres je strahovita velika nedaća - rekao je Jurčec u Novom danu N1 Televizije. Govoreći o obnovi nakon rata, rekao je da treba tražiti odgovornu osobu.

- Činjenica je da treba tražiti krivca. Nema tu oprosta i izmicanja od bilo kakve odgovornosti. Ne treba bježati od toga da se krivca treba tražiti u struci - dodao je Jurčec.

- Struka prva bi trebala odmah ukazati gdje se pogriješilo, tko je pogriješio i kako je pogriješio. Pred nama je novi period obnove, pred nama su nove takve aktivnosti, mi si više takve greške ne bi smjeli dopustiti - smatra Jurčec.

I Zagreb očekuje obnovu zbog potresa, a Jurčec je komentirao koje bi mogle biti glavne razlike u obnovi Zagreba i petrinjskog područja.

- Odnosi u Zagrebu su bitno drugačiji nego u Banovini. Zagreb je bogat grad s kritičnom masom znanja, ljudi i aktivnosti i u Zagrebu gotovo sve možete riješiti na licu mjesta. Kada govorimo o Petrinji i području Banovine, govorimo o području koje je ostalo bez radnih mjesta, bez potentnog gospodarstva, s procesom iseljavanja. Kroz tu obnovu će se trebati riješiti puno toga da Banovina ne ostane tamo gdje je bila prije potresa, da ne ostane u onakvoj situaciji od prije 10 ili 20 godina - kazao je Jurčec.

Prema Zakonu o obnovi Zagreba, 60 posto će financirati država, 20 posto lokalne zajednice, 20 posto vlasnici, a Jurčec smatra da takav model nije primjenjiv u slučaju Banovine, javlja N1.

- Bojim se da takav model u Banovini nije primjenjiv, taj dio participacije lokalni stanovnici ne mogu podnijeti - smatra Jurčec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 11:30