NESLAGANJE

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević: Damir Barbir je sramota SDP-a

Na sjednici Gradskog vijeća, zahvaljujući Barbirovu glasu, prihvaćena je odluka o podizanju 150 milijuna eura kredita

Damir Barbir

 Duje Klarić/Cropix

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević nazvao je u ponedjeljak drugog SDP-ova gradskog vijećnika Damira Barbira, koji je mimo odluke SDP-a glasovao za prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka o kreditu od 150 milijuna eura, "sramotom SDP-a" i optužio Puljka za političku trgovinu.

Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj prošlog četvrtka, s minimalnom većinom, zahvaljujući Barbirovu glasu, prihvaćena je odluka o podizanju 150 milijuna eura kredita kod Europske investicijske banke. Već idućeg dana Gradski odbor splitskog SDP-a pokrenu je postupak izbacivanja Barbira iz stranke.

"Barbir je sudjelovao u donošenju SDP-ove odluke da se ne glasa za podizanje kredita ako ga Gradsko vijeće neće kontrolirati, ali je na sjednici digao ruku za Puljkov prijedlog i zajedno s njim zadužio Split za 150 milijuna eura bez ikakve kontrole, to je veliki udarac i sramota SDP-a", rekao je Matijević na konferenciji za novinare.

Matijević, koji je glasao protiv Puljkova prijedloga o podizanju kredita iako je SDP s Puljkovim Centrom dio vladajuće većine, poručio je kako u svojem postupku ne bi ništa promijenio.

"Kao gradski vijećnik bio sam dosljedan u poštivanju jednoglasnih odluka SDP-a, ali nismo mogli računati da će Barbir promijeniti mišljenje", kazao je.

Puljak je imao dvije opcije - da bude transparentan ili da pribjegne političkoj trgovini i kupovini "žetona" Barbira.

"Čestitam Puljku jer je usavršio metode HDZ-a, Keruma i SDP-a u najgorim danima, a to je na njegovu sramotu", kaže Matijević.

Tvrdi da splitski SDP-ovci nisu bili protiv kredita nego su htjeli da Gradsko vijeće kontrolira povlačenje sredstava i njihovo trošenje jer je riječ o 150 milijuna eura na rok otplate od 25 godina pa je trebalo osigurati minimum kontrole za buduće gradonačelnike i Gradska vijeća.

Matijević je također izrazio zadovoljstvo što je rebalansom gradskog proračuna osigurana povećana satnica na 5,33 eura (40 kuna) za asistente u nastavi te na šest eura (45 kuna) za asistente u Centru za autizam.

Podsjetio je da su u posljednjih petnaest godina satnice za asistente u nastavi u Splitu bile sramotno male - 23 ili 25 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:45