PORUKA IZ BEOGRADA

PREDSJEDNIK SRBIJE NIKOLIĆ O IZBORIMA 'Hrvatska živi u okovima prošlosti i nacionalizma'

BEOGRAD 27112003TOMISLAV NIKOLIC POTPRESEDNIK RADIKALNE STRANKEfoto matija KOKOVIC -desk-
 Matija Koković/CROPIX

BEOGRAD - U mjeri u kojoj se Hrvatska bude oslobađala nacionalizma, ovisit će mjera odnosa prema Srbiji. Što se Srbije tiče, ova vlada nema nikakvih problema ni sa kim u Srbiji zato što otvara svoje odnose prema Hrvatskoj, jer to smatra potpuno normalnim - rekao je srpski predsjednik Tomislav Nikolić za beogradske medije, prenosi B92.

Prema ocjeni Nikolića, Hrvatska ima problem jer što rezultat na izborima 'još uvijek ovisi od nacionalizma, od toga kako će udruge branitelja reagiraju na pojedine poteze'.

- Hrvatska živi u okovima svoje prošlosti, iako bi se Srbija mogla više okovati prema Hrvatskoj, nego Hrvatska prema Srbiji. Zbog toga mi u Srbiji trebamo zaboraviti na Hrvatsku uvijek kada se tamo naslute izbori, kada traju kampanje, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da se Srbija nije previše bunila kada je Hrvatska pristupala EU bez riješene granice sa Srbijom, jer je željela da njen 'susjed što prije uđe u EU', ali je dodao da Srbija sada 'očekuje revanš od Hrvatske.

- Ne kajem što nismo pravili prepreke Hrvatskoj u pogledu rješavanja imovinskih pitanja Srba koje je protjerala i sigurnog povratka te stanarskih prava. Mislim da čovjek treba činiti dobro uvijek i da samo tako može dobrom da se nada, rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je rekao da će Hrvatska imati dobre odnose sa Srbijom ako ih želi i da će Srbija izbjegavati odgovarati na 'negativne poteze koje Hrvatska čini'.

- Ako se želi svađati sa nama, neka se svađa kao sa zidom, jer ćemo mi izbjegavati odgovarati na negativne poteze koje Hrvatska čini. Uostalom, ako ne može da osigura ćirilične table tamo gdje žive Srbi, onda je to znak da ta vlast nikada neće moći potpuno da se otvori prema Srbiji, rekao je Nikolić, prenosi B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:12