SVEČANOST

Predsjednik Zoran Milanović na 30. obljetnici osnutka Krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva

‘U ovom trenutku nismo napravili sve i potpuno sam uvjeren da hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju‘
 Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović koji je u utorak u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku bio na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) ponovno je istaknuo važnost protuzračne obrane.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kako je rekao predsjednik, "incident, koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu, od prije nekoliko dana kada je na naš glavni grad Zagreb palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna."

image
Luka Gerlanc/Cropix

Pokazuje da kada čak i nisi u stanju neke stvari spriječiti, ipak moraš učiniti sve da do njih ne dođe. Naprosto da bi bio miran, poručio je predsjednik Milanović u govoru u vojarni u Zemuniku i ponovio potrebu za ulaganjem u protuzračnu obranu.

"Moja poruka i želja, zahtjev je da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, stječe i usvaja, što pozdravljam, da se nabave i neki sustavi, i to vrlo brzo, koji nam jamče veću mirnoću", dodao je predsjednik.

Govoreći o zaštiti, rekao je da apsolutna zaštita ne postoji te da je nitko nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i obraza pred svojim građanima i obiteljima, gradovima, selima i zavičajima da smo napravili sve.

image
Luka Gerlanc/Cropix

"U ovom trenutku nismo napravili sve i potpuno sam uvjeren da hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju, da se ovakve stvari više nikada ne bi ponavljale", rekao je i dodao kako sada nema smisla tražiti krivca za koje je uvjeren da ih niti nema u hrvatskim redovima.

"Hrvatska država i Vlada, hrvatska ukupna politička javnost, oni koji odlučuju o novcu, proračunu moraju biti svjesni, i vjerujem da jesu svjesni, koliko su ovo važne stvari i koliko je, kada se dogodi ono što ne želite da se dogodi, kasno za okretanje iza sebe i za traženje izgovora i za traženje krivca. Stvari treba promišljati i raditi unaprijed, zaključio je predsjednik Milanović.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, predsjednik je razgledao vojne zrakoplove, helikoptere i kanadere, susreo se s obitelji pokojnog pukovnika Mirka Vukušića, po kojemu baza nosi ime.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na kraju posjeta četiri aviona iz sastava akrobatske grupe Krila Oluje izveli desetominutni letački program.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Osim predsjednika Milanovića, na svečanosti u Zemuniku bili su njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, državni tajnik u MORH-u i izaslanik ministra obrane Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec i zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Krešimir Ražov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:57