SUSRET NA PANTOVČAKU

Predsjednik Zoran Milanović primio izaslanstvo Saveza Roma ‘KALI SARA‘

Kao jedan od većih problema istaknuli su diskriminaciju kod zapošljavanja
Zoran Milanović i Veljko Kajtazi
 Predsjednik.hr

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u srijedu izaslanstvo Saveza Roma u Hrvatskoj "KALI SARA" koje mu je predstavilo svoje aktivnosti te ga upoznalo s problemima s kojima se Romi i dalje susreću ističući kao jedan od većih diskriminaciju kod zapošljavanja.

Iz Ureda predsjednika navode da su predstavnici Saveza Roma izrazili zahvalnost što predsjedniku Republike mogu predstaviti svoje dosadašnje aktivnosti, ali i upoznati ga s problemima s kojima se Romi i dalje susreću u sredinama u kojima žive.

"Kao jedan od većih problema istaknuli su diskriminaciju kod zapošljavanja, kao i česti izostanak podrške lokalnih vlasti za projekte izabranih predstavnika romske nacionalne manjine", navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

U razgovoru s predsjednikom Milanovićem istaknuli su ipak da situacija nije jednaka u svim županijama, a kao primjer dobrog suživota i ostvarivanja svojih prava izdvojili su Istarsku i Primorsko-goransku županiju.

Jedna od tema sastanka bilo je i obrazovanje, a predstavnici Saveza Roma naglasili su kako bi bilo važno pronaći model koji bi omogućio pohađanje sveučilišta većem broju Roma nego što ih je sada.

Jedino svojim radom, zalaganjem i obrazovanjem možemo postići više i za sebe i za Hrvatsku koja je naša jedina domovina, rečeno je na sastanku u Uredu predsjednika.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovali su predsjednica Saveza Suzana Krčmar, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsjednici Vijeća romske nacionalne manjine Matjaš Oršuš iz Međimurske županije, Stanoje Nikolić iz Sisačko-moslavačke županije, Branko Petrović iz Osječko-baranjske županije, Raman Fazlievski iz Zagreba, Branko Đurđević iz Darde, Eduard Oršoš iz Varaždinske županije, Sadik Krasnič iz Primorsko-goranske županije, Robert Radić iz Brodsko-posavske županije te predsjednici Udruge Roma Velija Huseini iz Istarske županije i Darko Hudorović iz Karlovca.

Na sastanku su bili i zamjenik predsjednika Vijeća Romske nacionalne manjine Međimurske županije Elvis Kralj, članovi Vijeća Redžepi Bekteš iz Rijeke i Neđatin Kamberovski iz Zagreba te djelatnik Saveza Roma "KALI SARA" Dario Bogdan i djelatnica u redakciji časopisa Phraliphen Maja Grubišić.

"KALI SARA" jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice te surađuje s Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39