POSJETA PUMAMA

Predsjednik Zoran Milanović u Varaždinu s veteranima 7. gardijske brigade

Tijekom boravka u Vojarni predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule branitelje
 Predsjednik.hr

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u srijedu vojarnu 7. gardijske brigade „Pume“ u Varaždinu, uoči sutrašnje 29. obljetnice osnutka te brigade i dana 2. oklopno mehanizirane bojne „Pume“.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Milanović se susreo s veteranima 7. gardijske brigade „Pume“, zapovjednikom gardijske oklopno mehanizirane brigade te predstavnicima Grada Varaždina i Varaždinske županije.

"7. gardijska brigada „Pume“ je jedna od najjačih hrvatskih brigada s ogromnim doprinosom u ratu. Još jedna obljetnica, vrijeme leti. Ljudi su sve stariji, ali drže se, pravi su", kratko je izjavio nakon susreta Milanović.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, Rober Puja, podsjetio je da udruga djeluje već 16 godina i da ima oko 750 članova s varaždinskog područja i cijele Hrvatske.

"Puno je aktivnosti, ali možda najznačajnija u zadnje vrijeme je angažman oko pandemija. Kada je lani krenula pandemija, svi smo se uključili, priključili, dali svoje snage na raspolaganje, pomogli smo koliko smo mogli" - rekao je Puja te dodao da je u konačnici misao vodilja postojanja i rada udruge očuvanje sjećanja na 7. gardijsku brigadu Puma kao i na sve njezine poginule i jednog nestalog pripadnika.

image
Predsjednik.hr

Brigadni general u mirovini Željko Dvekar govorio je o ratnom putu 7. gardijske i o njihovoj ulozi u akciji „Oluja”.

Rekao je kako su njezini pripadnici već godinu dana ranije bili upućeni na Livanjsko polje oslobađajući vrhove Dinare i stvarajući preduvjete za samo oslobađanje Knina.

Podsjetio je da su 5. kolovoza 1995. godine u prijepodnevnim satima pripadnici 7. gardijske brigade izvjesili hrvatski stijeg na kninsku tvrđavu.

"Jako bitno je napomenuti da je 4. kolovoza, upravo 7. gardijska brigada razbila neprijateljsku obranu na Crvenoj zemlji, dočekala 4. gardijsku brigadu i ujutro 5. kolovoza u 5 sati silovitim napadnim djelovanjem probila neprijateljsku obranu i ušla u kraljevski grad Knin - podsjetio je Dvekar.

image
Predsjednik.hr

Tijekom boravka u Vojarni predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule branitelje Domovinskog rata u Kapelici Sv. Juraja.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i zapovjednik gardijske oklopno mehanizirane brigade gbr Mijo Validžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:24