VELIKI INTERVJU

PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG SUDA IVAN TURUDIĆ: 'Visoko državno odvjetništvo je nepotrebno, ali neka im ga ako im čini zadovoljstvo'

 Boris Kovačev / CROPIX

Predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić kojemu je povjereno osnivanje Visokoga kaznenog suda (VKS), odgovara na kritike i sumnje vezane za sud koji će od 1. siječnja iduće godine odlučivati po žalbama u svim najvažnijim kaznenim predmetima, te pobliže pojašnjava čime će se sud baviti.

Zašto vam smeta kad se Visoki kazneni sud, čije vam je osnivanje povjereno, kolokvijalno naziva Turudićevim sudom?

- To nije moj sud, nisam ni sudac Visokog kaznenog suda. Samo sam se javio na oglas. Nije u redu da se VKS naziva Turudićevim sudom. Nitko Državno odvjetništvo RH ne zove Jelenićevim odvjetništvom, niti Vrhovni sud itko zove Sessinim sudom. Radim težak i obiman posao priprema za osnivanje suda. Smeta mi takvo etiketiranje jer sud ne osnivam sebi, jer to nije moj sud, niti će suci koji će na njemu raditi biti moji suci. Takve su ocjene diskvalificirajuće. Državno sudbeno vijeće je tijelo koje imenuje suce, a jednako tako i predsjednika VKS-a.

Očekujete li da ćete biti imenovani predsjednikom Visokog kaznenog suda?

- Javit ću se na natječaj. Smatram da imam sve potrebne uvjete i gotovo 30-godišnje sudačko iskustvo. DSV je tijelo koje imenuje i suce i predsjednike sudova.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da će sud biti smješten u potkrovlju Županijskog suda, a dok se ono ne uredi, funkcionirat će u prostorijama Županijskog suda. Kako ćete se zgurati?

- Dokumentacija za preuređenje potkrovlja, od građevinske dozvole do svih drugih, pripremljena je i sad se ide u postupke javne nabave. Govorimo o velikoj investiciji, vrijednoj desetak milijuna kuna. Dok ona ne bude dovršena, VKS će raditi na prvom katu Županijskog suda u Zagrebu. Tu ima dovoljno prostorija, a s predsjednikom Trgovačkog suda dogovorili smo da vrati prostorije koje su im bile ustupljene. Ulaz će biti iz Amruševe ulice i bit će reprezentativan kao što to zaslužuje sud takvog ranga i važnosti.

Kada će se imenovati suci VKS-a?

- Budući da VKS još ne postoji i nema sudačko vijeće koje bi ocijenilo kandidate, to treba učiniti Vrhovni sud. Čim Vrhovni sud to učini, DSV može imenovati suce, a nakon toga i predsjednika iz redova imenovanih sudaca.

Do početka rada VKS-a dijeli nas još nekoliko mjeseci. Već možete vidjeti koji će vam predmeti doći na rješavanje. Možete li neke od njih izdvojiti?

- Ne mogu i ne želim. Svi predmeti koji se nalaze na Vrhovnom sudu i do 31. prosinca ove godine stignu na Vrhovni sud, tamo će se i riješiti. Ako Vrhovni sud neki predmet, primjerice Spice, ukine i vrati Županijskom sudu na ponovni postupak, onda bi nakon ponovljenog postupka o eventualnoj žalbi odlučivao VKS.

Opet ćete biti u prilici odlučivati u predmetima bivšem premijeru Ivi Sanaderu?

- Ne ja, nego VKS. Predmet Planinska je već na Vrhovnom sudu i oni će ga rješavati. VKS je apelacijski, prizivni, žalbeni sud, a Vrhovni sud je kasacijski sud. Vrhovni sud će se sada baviti stvarima s kojima treba, a dosad nije imao vremena jer se bavio utvrđivanjem činjenica. Prigovori kako će mali broj sudaca na VKS-u odlučivati o najvažnijim predmetima uopće ne stoje i plod su neznanja kritičara. Na Vrhovnom sudu efektivno radi devet sudaca, a VKS ih predviđa 15. S tim da tih devet sudaca na Vrhovnom sudu odlučuje o žalbama i izvanrednim pravnim lijekovima. Ne radi se, dakle, ni o kakvoj koncentraciji, nego o disperziji.

Ili su kritike usmjerene na to da ćete kroz ovaj novi sud vi osobno povećati svoju moć?

- Mislite li da predsjednik Vrhovnog suda ima utjecaj na predmete koji se rješavaju na Vrhovnom sudu i da se bavi time? Uvjeravam vas da toga nema jer postoje Ustavom i zakonom propisana postupanja.

Hoćete li rješavati predmete budete li predsjednik VKS-a?

- Ne mogu odgovarati na takva pitanja! To bi bilo nekorektno prema DSV-u. Ja sam sudac po vokaciji i cijeli radni vijek sam sudio iako sam bio predsjednik suda.

Slučaj Ina-MOL će sasvim sigurno doći na konačno odlučivanje VKS-u. Hoćete li ponovno presuđivati u tom predmetu?

- Neću. Po zakonu nije moguće odlučivati povodom žalbe u predmetu u kojem ste donosili odluku.

Na traženje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića Ministarstvo pravosuđa osnovat će Visoko državno odvjetništvo. Je li vam to logično i potrebno?

- Prvi glas! Mislim da je bespotrebno, ali neka im ako im pričinjava zadovoljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:39