DODIK ĆE PISATI I PISMO

PREDSJEDNIŠTVO BiH NA PRVOJ SJEDNICI JEDNOGLASNO OPTUŽILO HRVATSKU Dodik, Komšić i Džaferović: Zagreb prijavljujemo UN-u jer krši sporazum o sukcesiji

 
Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović
 Ranko Cukovic, Dado Ruvic, Fedja Krvavac / REUTERS

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na stajalištu je da Hrvatska provedbom svog Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ i poduzet će odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi BiH na to reagirala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj, zaključak je državnog vrha u posebnoj izjavi objavljenoj nakon prve sjednice tog tijela kojega čine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U izjavi dostavljenoj Hini u Sarajevu stoji da je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Šef pregovaračkog tima BiH u Stalnom zajedničkom povjerenstvu predstavnika država-sljednica bivše SFRJ zadužen je zatražiti održavanje izvanredne sjednice tog tijela zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da mu dostavi izvještaj o aktivnostima koje su poduzete "kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj".

Pravobraniteljstvo BiH dobilo je zadaću da s entitetskim agencijama za privatizaciju koordinira mjere zaštite bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj i da utvrdi modalitete za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske kojom bi se osporila ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe koje služe kao pravna osnova za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Najavljeno je da će predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću i pri tom zahtijevati da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati sukladno međunarodnom pravu kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise. Sukladno tome mora se izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Predsjedništvo BiH poziva tijela EU da u 2019. odobre BiH status kandidata za članstvo

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu su posebnom izjavom pozvali tijela Europske unije da toj zemlji tijekom 2019. odobre status kandidata za članstvo u EU pri čemu su ustvrdili da bi to dalo važan poticaj provedbi reformi i stabiliziranju ukupnih prilika u BiH.

"Očekujemo pozitivno mišljenje Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i pozitivnu političku odluku Vijeća EU o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tijekom 2019. godine. Smatramo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa dalo snažan poticaj provedbi svih reformi nužnih za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU", stoji u izjavi koju su na prvoj sjednici Predsjedništva BiH u sazivu izabranom na listopadskim izborima usvojili Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Istaknuli su da su privrženi tomu da se najkasnije do 31. prosinca u Bruxelles dostave odgovori Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Europske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU što je opet zadaća za čiju provedbu najveću odgnornost imaju Vijeće ministara BiH te vlade dva entiteta.

Europska komisija u lipnju je poslala Sarajevu dodatnih 640 pitanja na koje vlasti u BiH trebaju odgovoriti prije razmatranja zahtjeva za odobravanje toj zemlji kandidatskog statusa.

Očekivani rok za odgovaranje na ta pitanja bio je tri mjeseca, no on je odavno probijen, a Predsjedništvo BiH sada pokušava ubrzati taj proces.

BiH je ranije ove godine odgovorio na 3242 pitanja iz prvotnog upitnika no i za to je trebalo punih 14 mjeseci što je neslavni regionalni rekord u ispunjavanju tog preduvjeta za razmatranje kandidatskog statusa. Hrvatska je taj posao završila za tri mjeseca.

Članovi Predsjedništva BiH u aktualnom sazivu neslavno su počeli svoj mandat koji su u prvim tjednima uglavnom obilježili sukobi zbog isticanja znakovlja te otkazivanje zakazanih sastanaka, a sve to počeo je Dodik svojim inzistiranjem da se u protokolarnim prigodama uz državnu koristi i zastava Republike Srpske što su Džaferović i Komšić odbili.

Njih trojica sada su se u izjavi koju su usvojili na prvoj sjednici ipak obvezali na to da će tijekom mandata "doprinijeti ubrzanju reformskih procesa s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije nakon dodjele kandidatskog statusa počne pristupne pregovore za članstvo u EU".

"Pozivamo sve države članice i institucije EU da nastave pružati potporu provedbi reformi u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU", stoji u izjavi Predsjedništva BiH u kojoj se članstvo u EU ističe kao strateški vanjskopolitički prioritet te države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:21