PONOVLJENI NATJEČAJ

Predstavljen novi izgled kovanice od jednog eura, Plenković: ‘Mislim da je sada sve dobro prošlo‘

Hrvatska kuna ovime dobiva novi život, novo ruho. Bit će dio eurokovanica koje će imati važan simbol hrvatske monetarne državnosti, rekao je Plenković
 Damir Krajač/Cropix

Najuspješnije likovno rješenje nacionalne strane na kovanici od jednog eura, odabrano na ponovljenom natječaju, predstavljeno je u srijedu na 15. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Rješenje je odabrano kao prvorangirano na otvorenom natječaju za izbor dizajna, a autor idejnog rješenja je student Jagor Šunde, kojem je pripala nagrada od 70 tisuća kuna.

image
Damir Krajač/Cropix

Koautorima izvedbenog rješenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30 tisuća kuna.

Drugorangirano idejno rješenje autora je Borislava Ljubičića, uz izvedbeno rješenje Svena Ljubičića. Autorima je za idejno rješenje pripalo 35 tisuća kuna, a za izvedbeno rješenje 25 tisuća kuna.

Autorica idejnog i izvedbenog rješenja odabranoga trećerangiranog likovnog rješenja od jednog eura je Meri Lucijeta Švragulja, a pripale su joj nagrade od po 20 tisuća kuna.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Od početka pa do krajnjeg roka dostave pošiljki, 4. ožujka, Hrvatska narodna banka zaprimila je ukupno 192 likovna rješenja, od kojih je 135 razmatrano u prvom krugu natječaja, izvijestila je na sjednici viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir-Bajo, koja je ujedno i predsjednica Komisije za novac te Komisije za odabir prijedloga likovnog tješenja nacionalne strane RH.

U odabiru najboljeg idejnog i izvedbenog rješenja važnu ulogu je imao žiri sastavljen od uglednih hrvatskih umjetnika i stručnjaka, koji je razmotrio sve prijedloge likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj, a odabrao je pet najuspješnijih prijedloga likovnog rješenja bez određivanja ranga.

U drugom krugu natječaja HNB-ova Komisija za novac je 11. travnja donijela odluku o odabiru najuspješnijega likovnog rješenja, nakon čega je dostavila idejno rješenje najuspješnijega likovnog rješenja Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i državama članicama eurozone.

HNB je 20. travnja zaprimio obavijest Vijeća Europske unije o odobravanju dostavljenoga idejnog rješenja najuspješnijega likovnog rješenja.

Izrada optjecajnoga kovanog novca od jednog eura, kao i ostalih apoena s hrvatskom nacionalnom stranom, može započeti nakon odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj.

Početkom veljače hrvatskoj javnosti predstavljeni su najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa, kao i njihovi autori. No, ubrzo se ispostavilo da je autor dizajna kovanice od jednog eura s motivom kune neovlašteno kao predložak koristio fotografiju jednog škotskog fotografa. Naposljetku, autor Stjepan Pranjković je povukao svoj prijedlog dizajna, a Hrvatska narodna banka (HNB) je 14. veljače raspisala novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune.

Podsjetimo, na kovanici od dva eura motiv će biti geografska karta Hrvatske, na jednom euru već spomenuti motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici.

Također, na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

image

Andrej Plenković

Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Plenković: 'Hrvatska kuna ovime dobiva novi život'

“Uvođenje eura je uz članstvo u Schengenu jedan od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju”, rekao je Plenković na početku predstavljanja, javlja N1.

Od ulaska u euro koristi će imati i hrvatski građani i hrvatsko gospodarstvo, dodao je.

Zahvalio je i čestitao autorima čiji su radovi odabrani za dizajn hrvatske nacionalne strane kovanica eura i eurocenta. “Mislim da je sada sve dobro prošlo”, rekao je Plenković.

“Hrvatska kuna ovime dobiva novi život, novo ruho. Bit će dio eurokovanica koje će imati važan simbol hrvatske monetarne državnosti. Mislim i da su karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica jako dobro izabrani i da će Hrvatska na taj način biti prepoznata”, rekao je Plenković.

Ministar financija, Zdravko Marić, rekao je da je inflacija u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iznosila 6,3 posto.

Na predstavljanju je bio i guverner HNB-a, Boris Vujčić.

Hrvatska ima niže kamatne stope nego zemlje izvan eurozone poput Poljske, najveće koristi se pokazuju upravo u krizi, tranzicija na euro ne donosi dodatne inflacijske pritiske, rekao je Vujčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 07:40